Caută
Close this search box.

Guvernul bulgar al lui Kiril Petkov a fost înlăturat printr-o moţiune de cenzură

bulgaria

Guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat miercuri printr-o moţiune de cenzură, care aruncă ţara într-o nouă criză politică pe fond de divergenţe accentuate de războiul din Ucraina, după deja trei runde de alegeri desfăşurate anul trecut, transmit AFP şi Reuters.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu votul a 123 de deputaţi dintr-un total de 240, în timp ce împotrivă au votat 116, un deputat fiind absent, a anunţat vicepreşedintele parlamentului, Miroslav Ivanov.

Coaliţia eterogenă formată în decembrie, după un deceniu în care la guvernare s-a aflat controversatul Boiko Borisov, s-a fisurat însă la începutul lunii iunie, când a pierdut sprijinul partidului antisistem ‘Există un astfel de popor’ (ITP) în urma disputelor legate de cheltuielile bugetare şi de decizia dacă Bulgaria să deblocheze sau nu negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Aflat în opoziţie, GERB, partidul conservator al lui Borisov, a profitat de breşă şi a depus o moţiune de cenzură, acuzând ‘eşecul politicii economice şi financiare a guvernului’, în contextul unei explozii a preţurilor.

‘A fost o onoare pentru mine să conduc’ un astfel de guvern, a reacţionat Petkov. ‘Acest vot este un pas mic pe un drum lung’, a adăugat el, promiţând să continue lupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri