Caută
Close this search box.

Începe Summit-ul NATO de la Madrid. Preşedintele Klaus Iohannis va cere consolidarea Flancului Estic

Liderii statelor Alianţei Nord-Atlantice se reunesc, astăzi, la Madrid. Summitul considerat istoric se desfăşoară în condiţii total neobişnuite, cu Războiul aproape de porţile NATO. Secretarul General al Alianţei a anunţat că va majora efectivele din Estul Europei la 300.000 de militari.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Summit şi va cere consolidarea Flancului Estic.

Printre prioritățile României la Summit se numără:

Reconfirmarea importanței regiunii pentru securitatea euroatlantică, în contextul actual marcat de amenințări de securitate multidimensionale (militară, alimentară, de transport).
Consolidarea și eficientizarea prezenței Aliate pe Flancul Estic, unitară, coerentă, credibilă și sustenabilă, în special la Marea Neagră, în implementarea deciziilor adoptate la întâlnirea liderilor NATO din 24 martie cu privire la transformarea posturii Aliate pe Flancul Estic (operationalizarea Grupului de Luptă). Aceasta va duce la reconfigurarea posturii NATO, precum și la imprimarea unei abordări coerente a acesteia pe întreg Flancul Estic.
Reafirmarea angajamentului NATO pentru apărarea Aliaților. Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO. În contextul actual, relația transatlantică și Articolul 5 al Tratatului de la Washington sunt mai relevante ca oricând.
Necesitatea consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, profund afectați de efectele agresiunii Rusiei, dar și de ingerințele și presiunile acesteia. Pentru România este esențială consolidarea rezilienței partenerilor vulnerabili. România a fost un avocat constant al unei angajări sporite a NATO în raport cu Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

Summitul Alianței Nord-Atlantice este a treia reuniune de vârf a Organizației din acest an, dar prima cu caracter regulat, primele două, din 25 februarie și 24 martie, cu caracter extraordinar, fiind convocate în contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri