Caută
Close this search box.

Londra a prezentat planul de revizuire a statutului post-Brexit al Irlandei de Nord. Bruxellesul ameninţă cu justiţia

Guvernul britanic şi-a prezentat oficial luni proiectul de lege care pune sub semnul întrebării în mod unilateral statutul vamal post-Brexit al Irlandei de Nord, în ciuda ameninţărilor cu represalii din partea europenilor, care consideră propunerea ilegală, relatează AFP.

Publicarea acestui proiect, care potrivit Londrei nu încalcă dreptul internaţional, deschide un parcurs parlamentar ce ar urma să dureze săptămâni sau poate chiar luni şi va duce, dacă va fi adoptat, la revizuirea semnificativă a protocolului nord-irlandez negociat şi semnat de guvernul lui Boris Johnson în momentul ieşirii Marii Britanii din UE.

Londra susţine că nu mai poate aştepta, dată fiind paralizia politică produsă de protocolul nord-irlandez în provincia britanică.

Am fost foarte clari asupra faptului ca vom acţiona în mod legal„, a afirmat şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, la televiziune.

Comisia Europeană a ameninţat luni guvernul britanic cu acţiuni în justiţie, transmite Agerpres.

Am luat notă cu mare îngrijorare de decizia adoptată astăzi de guvernul britanic de a depune un proiect de lege care anulează elemente esenţiale ale protocolului. O acţiune unilaterală afectează încrederea reciprocă„, a declarat vicepreşedintele CE Maros Sefcovic.

El a vorbit despre posibilitatea de a relua procedura de infringement lansată împotriva Londrei în martie 2021 – care poate duce la sesizarea justiţiei europene – şi de a iniţia noi acţiuni.

Citeşte şi: Alegeri în Franţa: Macron îşi păstrează majoritatea în Adunarea naţională

Protocolul privind Irlanda de Nord urmăreşte să protejeze piaţa unică europeană după Brexit fără a provoca întoarcerea la o demarcare fizică între această provincie britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării pacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri