Caută
Close this search box.

Noul contract colectiv din TVR stipulează că şoferii pot refuza să facă piaţa şefilor

tvr

Orice angajat al TVR, de la reporteri la şoferi, poate refuza o sarcină a unui şef. Sporuri de 20% pentru reporterii de teren. Salarii compensatorii pe un an în caz de concedieri colective.

Sunt doar câteva dintre clauzele noului Contract colectiv de muncă, semnat de conducerea TVR cu sindicatul MediaSind.

Clauza de conştiinţă a fost extinsă. Până acum, se aplica doar jurnaliştilor. Acum se aplică tuturor angajaţilor.

Orice angajat are dreptul „să refuze să execute un ordin direct al şefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producţii Tv al/a cărui/carei conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei profesionale, invocând clauza de conştiinţă, conform propriilor convingeri”.

„Clauza de conştiinţă se aplică oricărui salariat, indiferent de funcţie.

De exemplu, dupa cum se mai practică prin unele instituţii, de acum în TVR şoferii pot refuza să facă piaţa unor şefi sau să meargă la cules de struguri”, a explicat pentru Paginademedia.ro Cristian Godinac, preşedintele MediaSind.

Cei care merg pe teren – tehnic sau editorial – vor avea sporuri la salariu, dar diferenţiat. Iniţial, sindicatele şi conducerea TVR se înţeleseseră la 10%, după cum Paginademedia.ro a scris aici. În varianta finală, semnată, sporurile sunt diferite. Adică:

– cei de la carele de transmisie (care oricum fac deplasări) au un spor permanent de 10% din salariu (practic, este o mărire a salariului);

– reporterii au mai mult, dar nu permanent: primesc 20% în plus din salariu, însă numai pentru perioadele în care au deplasări.

În cazul concedierilor colective, TVR trebuie să plătească mai multe salarii. Mai exact, în noul contract colectiv de muncă se precizează că, în această situaţie, angajaţii vor primi 12 salarii compensatorii.

Pe zona editorială, noul contract are prevederi legate de drepturile jurnaliştilor, printre care cele legate de protecţia surselor. Totodată, un ziarist poare refuza să semneze o ştire dacă aceasta a fost modificată în altă direcţie decât cea iniţială.

Ziariştii din TVR, potrivit noului contract, au dreptul:

– Să refuze divulgarea surselor de informaţii;

– Să beneficieze de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces civil/penal în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

– Angajatorul, în cazul în care cunoaşte sursele de informare în baza cărora jurnalistul s-a documentat şi a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora;

– Să refuze să semneze ştirea care a fost modificată prin intervenţia sefului ierarhic sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferită de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor si libertăţii de exprimare a jurnalistului.

Să-şi exprime liber şi în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al SRTv, Regulamentul Intern din SRTv, Statutul Ziaristului din SRTv, Codul de conduită pentru angajaţi şi colaboratori TVR, deontologia profesională, precum şi prevederile legale în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri