Caută
Close this search box.

Omagiu lui Mihail Jora pe scena Ateneului Român: Ilinca Dumitrescu, recital de pian

Mentor al multor generații de muzicieni, compozitorul, pianistului și dirijorul Mihail Jora (1891 – 1971) va fi evocat miercuri, 8 iunie, la ora 19.00, în sala mare a Ateneului Român, într-un recital susținut de pianista Ilinca Dumitrescu, potrivit unui comunicat de presă.

“Mihail Jora a scris o muzică originală, sofisticată, cu adâncimi filosofice, cu subtil parfum românesc, o muzică dificil de interpretat, poate nu pe înţelesul tuturor, mai ales în ultima parte a creaţiei. Este o muzică modernă, de avangardă pentru vremea respectivă, plină de idei şi şarade, în permanentă mişcare. Nu te poţi apropia cu uşurinţă de miezul universului său artistic, poetic, dar descoperindu-l, ai mari revelaţii. Opera sa poate sta cu cinste alături de cele ale importanţilor creatori ai muzicii secolului XX.

În 1991, cu ocazia centenarului, am realizat – pentru prima oară – integrala lucrărilor pentru pian de Mihail Jora, în concerte la Ateneul Român şi la Sala Radio (denumită din acel an Studioul de Concerte „Mihail Jora”). Am cântat de zeci şi zeci de ori, în ţară şi în străinătate, piesele pentru pian (dintre care unele îmi sunt dedicate: Sonatina, Caietele II şi III de Poze şi pozne, cele 13 Preludii¼) sau liedurile („cântece” – aşa cum îi plăcea Maestrului să le numească). Sunt foarte apropiată de universul său sonor încă de la 6 ani, când cântam în Aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti mici piese din Poze şi pozne, în prezenţa autorului! Sunt ultimul discipol al Maestrului. În memoria sa, am editat „Integrala creaţiei pentru pian de Mihail Jora” (patru volume), publicat la Editura Muzicală GRAFOART și am înregistrat dublul CD „Mihail Jora – Radio Legende”, apărut în 2013 la Editura Casa Radio.“, declară Ilinca Dumitrescu, în invitația lansată publicului bucureștean.

Muzician complex, interpret  și muzicolog , Ilinca  Dumitrescu a concertat importante săli de concerte de pe cinci continente. A fost discipol al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora în România, iar la Conservatorul de Stat P. I. Ceaikovski din Moscova a studiat cu  Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală  (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003, Premiul Radio România Cultural – 2005 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale, printre care Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana – 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene, şi Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres – 2012, din partea Guvernului francez).

În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii. Deţine o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecţionat în 1986 de către International Record Critics Award, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, alături de cele ale lui Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

Citeşte şi: Generalităţi şi putere

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri