Caută
Close this search box.

Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și crește riscul unor afecțiuni grave

Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului crește riscul de obezitate şi alte probleme grave de sănătate, este concluzia unui studiu recent citat de CNN. Chiar și lumina slabă poate perturba somnul, favorizând apariția unor afecțiuni precum diabet, obezitate şi hipertensiune arterială.

„Expunerea la orice formă de lumină în timpul perioadei de somn a fost asociată cu un risc crescut de a diabet, obezitate şi hipertensiune arterială atât la bărbaţii, cât şi la femeile în vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, Phyllis Zee, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuşi în timpul somnului”, a adăugat ea.

Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee şi echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulţilor sănătoşi în vârstă de 20 de ani. Somnul în timpul unei singure noapți cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia şi ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului, potrivit CNN.

Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit în studii anterioare a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă şi pentru moarte timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn al rezistenţei la insulină, care poate duce, în cele din urmă, la diabet de tip 2.

Noul studiu, publicat miercuri în revista Sleep, s-a concentrat asupra persoanelor în vârstă care „prezintă deja un risc mai mare de diabet şi boli cardiovasculare”, a declarat într-un comunicat coautorul Dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern.

„Am vrut să vedem dacă există o diferenţă în frecvenţele acestor boli asociate cu expunerea la lumină pe timp de noapte”, a spus Kim.

La studiu au participat 552 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 63 şi 84 de ani, care au purtat câte un actigraf, un mic dispozitiv purtat ca un ceas de mână care măsoară ciclurile de somn, mişcarea medie şi expunerea la lumină.

„Măsurăm de fapt cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp şi comparăm acest lucru cu activitatea de somn şi de veghe pe o perioadă de 24 de ore”, a spus Zee. „Ceea ce cred că este diferit şi notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă”.

Zee şi echipa sa au declarat că au fost surprinşi să constate că mai puţin de jumătate dintre bărbaţii şi femeile din studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puţin cinci ore în fiecare zi.

„Mai mult de 53% au avut lumină în timpul nopţii în cameră”, a spus ea. „Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte erau, de asemenea, cei mai predispuşi să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune”.

În plus, a spus Zee, persoanele care dormeau cu niveluri mai mari de lumină erau mai predispuse să se culce mai târziu şi să se trezească mai târziu, iar „ştim că cei care dorm târziu tind să aibă, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare şi metabolice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri