Caută
Close this search box.

Transelectrica anunţă primele schimburi comerciale de energie electricã cu Ucraina şi Republica Moldova

transelectrica

Primele schimburi comerciale de energie electricã cu Ucraina/ Republica Moldova, dupã sincronizarea cu rețeaua europeanã, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu România, anunţă Transelectrica.

Operatorii de Transport și Sistem (OTS) din Europa Continentalã au confirmat faptul cã au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare, pentru a permite schimburile comerciale de energie electricã între Ucraina și statele vecine.

Acest proces urmeazã sincronizãrii cu succes a sistemelor electroenergetice, realizatã în data 16 martie 2022, și a acceptãrii Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022.

Aceste realizãri au fost obținute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo și ale operatorilor din statele învecinate.

Schimburile comerciale de energie electricã cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate sã înceapã pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina și România.

Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria și Moldova-România) va urma ulterior, dupã definitivarea aspectelor legate de regulile de licitație.

Capacitatea comercialã totalã va fi limitatã în primã fazã la 100 MW, iar dupã aceastã etapã inițialã, este de așteptat ca valorile comercializate sã creascã treptat, în urma unei evaluãri lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilitãții și securitãții sistemului energetic.

Aceastã realizare reprezintã pas suplimentar, atinsã la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgențã a sistemelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeanã și, în plus, demonstreazã angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni fațã de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul de Transport și Sistem din Republica Moldova). Apreciem cã în perioada imediat urmãtoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri