Caută
Close this search box.

Cristian Diaconescu: Ambasadorul Ungariei la Bucureşti trebuia convocat la MAE

Cristian Diaconescu a declarat marți, la Digi24, că ambasadorul Ungariei la București ar fi trebuit convocat la MAE după declarațiile rasiste și controversate făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad.

„Un stat care este atașat valorilor occidentale ar trebui, prin reprezentanții săi, să se exprime foarte clar în legătură cu disocierea față de Viktor Orban”, a spus Diaconescu.

„În acest moment situația este una cât se poată de clară. Ungaria este izolată în UE și NATO. Practic, atitudinea premierului Orban nu este împărtășită de absolut nimeni. Planul Național de Redresare și Reziliență al Ungariei nu a fost aprobat din cauza unor acuzații de corupție.

Ungaria, în acest moment, nu mai are acces la ultimele nivele de secretizare a informației în cadrul NATO. Este un stat izolat din cauza atitudinii lui Viktor Orban, care distorsionează realitățile inclusiv în ceea ce privește criza din Ucraina.

Și, mai nou, aceste declarații rasiste încalcă prevederile Tratatului de la Lisabona. După părerea mea, un stat care este atașat valorilor occidentale ar trebui, prin reprezentanții săi, să se exprime foarte clar în legătură cu disocierea față de Viktor Orban”, a spus Diaconescu, despre reacția pe care ar fi trebuit să o aibă autoritățile din România.

„Nu s-a produs această delimitare din partea statului. Înțeleg o anumită atitudine din perspectiva ideii de a nu maximiza retorica lui Viktor Orban. Dar aici nu este vorba de retorică, aici este vorba că reprezentantul unui stat încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Din motive care îmi scapă, avem anumite flexibilități. În legătură cu solidaritatea și coeziunea în interiorul UE se speculează foarte serios în direcția Moscovei și se folosesc toate pârghiile posibile. Domnul Orban centrează pentru o astfel de atitudine și se situează clar în contrasensul valorilor”, spune fostul ministru de Externe.

Diaconescu este de părere că ambasadorul Ungariei ar fi trebuit convocat de MAE și, în același timp, ambasadorul României la Budapesta trebuia chemat în țară pentru consultări.

„Ministru de Externe, un președinte sau un prim-ministru, reprezentanți legali ai unui stat, nu au o retorică privată. Nu există o declarație informală care să nu conteze pentru că nu a fost rostită într-un cadru oficial. Este o formă de angajament pe care Viktor Orban a lansat-o la întâlnirile de la Tușnad.

După părerea mea era obligatoriu ca ambasadorul Ungariei la București să fie convocat și în egală măsură ambasadorul României de la Budapestă să fie chemat la București pentru consultări pentru a vede cum orientăm pe mai departe relațiile bilaterale cu Ungaria”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri