Caută
Close this search box.

Cum poate aneantiza Europa şantajul gazeifer al Rusiei

şantajul gazeifer

Şantajul gazeifer al Rusiei poate fi contracarat prin metode mai simple şi subtile. Consiliul de Miniștri al UE se întâlnește pe 26 iulie, la Bruxelles, pentru a stabili o strategie comună, în privința problemelor de aprovizionare cu gaz metan provenit din Rusia.

O analiză realizată de Expert Forum România arată că, în ciuda panicii induse la nivel general, Uniunea Europeană este în avantaj în fața Rusiei, care nu mai poate juca prea mult timp cartea șantajului.

„Rusia nu poate juca mult timp jocul reducerilor selective. UE poate limita, prin toți membrii săi, în mod comun și eficient șantajul Kremlinului, cu privire la gazele naturale, printr-un plafon la nivelul întregii UE al prețurilor la gazele rusești, dublat de un mecanism simplu de solidaritate”, potrivit expertforum.ro.

Rusia ar putea avea probleme și cu stocarea gazelor, dacă ar opri livrările.

„Pur și simplu n-are cum opri producția, fără costuri insuportabile și fără a deteriora grav capacitatea de producție pe termen lung, nu poate consuma mai mult, stoca mai mult și nu poate vinde mai mult în afara UE, decât a făcut deja.

UE își poate coaliza toți membrii și vocile disidente într-un efort comun de limitare și eficient împotriva șantajului cu privire la gaze al Kremlinului, prin stabilirea unui plafon, la nivelul UE, la prețurile gazelor rusești, cuplat cu un mecanism simplu de solidaritate.

Până acum, șantajul Gazprom asupra țărilor și companiilor europene-cheie dă roade: amenințarea cu o reducere totală a livrărilor până la iarnă duce la o panică generalizată, pentru factorii de decizie și pentru public.

În realitate, presiunea Kremlinului asupra UE este aproape de zero din vară, până la sfârșitul anului. Gazprom a mizat până acum pe reduceri de gaze care vizează clienți individuali sau state pentru a împinge creșteri ale prețurilor spot pe piețele UE, încasând sume mari din contractele pe termen lung rămase care sunt legate de prețurile spot.

Acesta este motivul pentru care Rusia câștigă acum mai mulți bani din gaz, decât anul trecut, în ciuda reducerii cantităților livrate.

Urgența este așadar să:

1) înțelegem cât de mult poate juca Gazprom acest joc pentru restul anului și…
2) să elaborăm o sancțiune care să mențină toată UE unită”, arată experții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri