Caută
Close this search box.

Lungmetraje româneşti premiate la Cannes şi San Sebastian, în programul Festivalului Anonimul

Festivalul internaţional de film independent Anonimul, care se va desfăşura anul acesta în perioada 8-14 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, va prezenta, în afara competiţiei, lungmetraje româneşti care au obţinut premii la festivaluri importante de film, precum Cannes şi San Sebastian.

Programul festivalului cuprinde două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale, anunţate în luna iunie, o competiţie de lungmetraje, dar şi proiecţii în afara concursului, toate prezentările de filme fiind însoţite de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.

Lungmetrajele româneşti prezentate în afara competiţiei sunt „Marocco”, regizat de Emanuel Pârvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, de Sebastian Mihăilescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, şi „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, al lui Gabriel de Achim.

Potrivit unui comunicat de presă, „Marocco”, al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, cu Şerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău şi Tudor Cucu-Dumitrescu în distribuţie, a avut premiera mondială în competiţia New Directors a Festivalului de Film de la San Sebastian 2021, a fost selectat anul acesta în competiţii la TIFF şi urmăreşte destinele a două iubiri ce ajung în situaţii de viaţă şi de moarte, ca urmare a neîncrederii.

„Acţiunea din ‘Metronom’, lungmetrajul de debut al lui Alexandru Belc, recompensat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes cu premiul pentru regie, are loc la începutul anilor ‘˜70, când doi liceeni îndrăgostiţi scriu scrisori pentru emisiunea ‘Metronom’ de la radio Europa Liberă. Când familia lui primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, ei ştiu că trebuie să se despartă, iar ultimele zile împreună devin hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă. Din distribuţie fac parte Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri”, se arată în comunicatul menţionat.

„Balaur”, scris şi regizat de Octav Chelaru, cu Mălina Manovici şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, este inspirat de întâmplări reale şi are în prim-plan o profesoară care predă Religie la liceu şi este căsătorită cu preotul oraşului. Ea ajunge să aibă o aventură cu un adolescent, îşi propune să îl controleze, dar îşi pierde propriul control în această încercare.

Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu şi premiat la festivalurile de profil Doclisboa şi Ji.hlava, prezintă mai mulţi tineri care participă la un casting pentru un film despre anii de tinereţe ai fostului dictator şi este un portret al noii generaţii în încercarea de a găsi motivaţia acţiunilor tânărului Nicolae Ceauşescu.

„Thrillerul psihologic ‘Miracol’, de Bogdan George Apetri – al cărui ‘Neidentificat’ a câştigat Trofeul Anonimul 2021, a avut premiera mondială anul trecut, în competiţia Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneţia. Lungmetrajul, cu Ioana Bugarin şi Emanuel Pârvu în rolurile principale, este împărţit în două capitole. În centru stă povestea unei tinere călugăriţe care părăseşte temporar mănăstirea pentru a rezolva o problemă urgentă. Drumul de întoarcere îi rezervă însă o soartă neaşteptată, iar ancheta unui inspector de poliţie dezvăluie indicii care conduc spre un posibil miracol”, se mai specifică în comunicat.

Filmul de aventuri „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, are o componentă educativă, de conştientizare cu privire la problemele de mediu. Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Când descoperă întâmplător doi braconieri, misiunea lor devine şi mai importantă.

„Crai Nou”, marele câştigător al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021, este primul lungmetraj regizat de Alina Grigore. Drama, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, urmează parcursul psihologic al unei fete spre procesul ei de dezumanizare. În timp ce încearcă să plece la studii în Bucureşti şi să scape de presiunile familiei, ea se transformă din victimă în agresor, ca urmare a violenţelor la care e supusă.

Recompensat anul trecut la Veneţia cu Premiul „Luigi De Laurentis” pentru film de debut, dar şi cu alte două trofee în secţiunea Giornate degli Autori, „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, o are în centru pe Daria care ajunge, la doar 18 ani, într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de heroină. Inocenţa ei o salvează de avansurile bărbaţilor din interior şi, surprinzător, ei îi oferă protecţie. Tânăra se bucură de atenţie, până când află că orice tratament special se plăteşte pe măsură.

„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, de Gabriel de Achim, a avut premiera mondială la Tallin Black Nights FF 2021. Lungmetrajul, cu Bogdan Dumitrache, Anca Androne şi Luiza Gherghinescu în distribuţie, relatează întâmplările prin care trece un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Pune în scenă trauma morţii fiicei lui, însă folosirea vieţii personale în scop artistic vine cu un preţ mare.

Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului internaţional de film independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart, proiectul cultural fiind co-finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Tulcea, Uniunea Cineaştilor din România şi Dacin Sara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri