Caută
Close this search box.

Raed Arafat, reacţie la afirmaţiile lui Rafila: Insinuarea că DSU intervine doar când sunt calamităţi şi dezastre induce în eroare

raed arafat

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a reacţionatla afirmaţiile ministrului Alexandru Rafila, privind rolul DSU.

Arafat a arătat că ”insinuarea că DSU intervine doar când sunt calamităţi şi dezastre este inducatoare în eroare şi reprezintă o abordare a celor care de mulţi ani încearcă să diminueze rolul DSU şi a sistemului SMURD”.

Arafat mai spune că rolul DSU, în coordonarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, a fost pus pe tapet de mai multe ori, în ultima perioadă, de către cei care doresc să dezintegreze un sistem integrat, care este funcţional.

”Aş dori să clarific câteva aspecte prevăzute în Lege, după ce am văzut comentarii şi interpretări care pun la îndoială rolul DSU. Mai jos aveţi extrase din două acte normative, OUG 21/2004 cu modificările ulterioare şi OUG 1 din 2014 cu modificările ulterioare”, spune şeful DSU.

El spune că Articolul 2 lit a din OUG 21/2004 cu modificările ulterioare prevede că: Situaţia de urgenţă – evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgenţe, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate;

Art I alin. 1 lit. a şi b, şi alin. 5^1 din OUG 1 / 2014 prevede: (1) În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, denumit în continuare Departamentul, structură operaţională, fără personalitate juridică, cu atribuţii de:

a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum şi în cadrul structurilor SMURD şi serviciilor publice de ambulanţă, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;

b) elaborare, coordonare şi evaluare metodologică a activităţii de formare profesională şi de educaţie continuă în domeniul asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătăţii şi ale celorlalte instituţii sau structuri cu atribuţii în domeniu;

(5^1) În vederea realizării atribuţiilor specifice, Departamentul are în componenţă structuri funcţionale, care includ, fără a se limita, Direcţia generală urgenţe medicale, Direcţia generală pentru protecţie civilă şi Direcţia suport decizional.

”Uitându-ne la prevederile legale de mai sus, din definiţia situaţiei de urgenţă, rezultă că situaţia de urgenţă se referă la individ, la persoană, şi nu neapărat la dezastru care afectează mai multe persoane. Faptul că o persoană suferă un stop cardiac la domiciuliu, este o situaţie de urgenţă şi necesită o intervenţie rapidă şi coordonată unde pot interveni mai multe resurse de la Pompieri-SMURD, Ambulanţă şi / sau de la aviaţie cu elicopterele SMURD, dacă astfel de situaţie este în zona rurală sau greu accesibilă. Astfel, şi activităţile curente, zilnice, deservesc situaţii de urgenţă care implică una sau mai multe persoane. Chiar dacă vorbim de o singură persoană, resursele deplasate pot fi unele impresionante în încercarea de a salva viaţă persoanei respective”, scrie Raed Arafat.

Arafat continuă, conform News.ro: ”Cu alte cuvinte, insinuarea că DSU intervine doar când sunt calamităţi şi dezastre este inducatoare în eroare şi reprezintă o abordare a celor care de mulţi ani încearcă să diminueze rolul DSU şi a sistemului SMURD în acordarea primului ajutor şi al asistenţei medicale de urgenţă”.

El mai spune că din articolele de lege se vede rolul dat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în ce priveşte „Coordonarea integrată , cu caracter permanent…. inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă… până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU” ce nu lasă loc pentru interpretări individuale care vin cu ideea că DSU se ocupă numai când este un dezastru sau o calamitate după care se bagă la naftalină până apare următorul dezastru sau calamitate.

”Din alin. 5^1, rezultă că leguitorul, încă de la început, a dat DSU în componentă să o direcţie generală cu un scop precis, şi anume „Urgenţe Medicale”, astfel direcţia respectivă se ocupă de urgenţele medicale per ansamblu la nivel de prespital şi de UPU/CPU până la internarea pacientului în spital sau externarea acestuia din UPU/CPU”, afirmă el.

”Sunt multe aspecte de clarificat, însă cel de mai sus, referitor la DSU şi rolul acestuia în coordonarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, este unul dintre cele care au fost puse pe tapet de mai multe ori în ultima perioada de către cei care doresc să dezintegreze un sistem integrat care este FUNCŢIONAL!”, arată Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre relaţia sa cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, explicând că nu este în conflict cu acesta.

Rafila a ţinut să arate că o intervenţie medicală de urgenţă „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie”.

Ministrul spune că este întru totul de acord că este nevoie de o coordonare operativă într-o situaţie de urgenţă, dar subliniază că „în viaţa de zi cu zi nu se poate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri