Caută
Close this search box.

VIDEO Mai multor arbori din Parcul IOR li s-a perforat scoarţa şi li se toarnă substanţe dubioase la rădăcină

parcul ior

În partea retrocedată din Parcul IOR, copacii au trunchiurile găurite de mâna omului, iar arborii sunt intoxicați cu o substanță neagră, încă neidentificată. Mai mulți copaci din partea aceasta părăginită a parcului din Sectorul 3 s-au uscat şi nu mai pot fi salvați.

În loc să afle cine a făcut asta și să-l sancționeze, autoritățile ridică din umeri. Până acum, au dat o amendă de 100 de lei.

Printr-o decizie a fostului primar general, Adriean Videanu, din anul 2005, 12 hectare din parcul IOR au fost retrocedate unei doamne de peste 70 de ani, Maria Cocoru.

Porțiunea de parc rămasă în grija Primăriei Sectorului 3 a fost bine administrată. În schimb, spațiul verde care i-a revenit Mariei Cocoru este părăsit.

Vegetația crește necontrolat şi mişună şobolanii. Oamenii aruncă gunoaie în buruieni. Uneori, când e secetă, iarba înaltă se aprinde, iar flăcările pârjolesc porțiuni din fostul parc.

În urmă cu câteva săptămâni, cetățeni din Sectorul 3 au constatat că mulți arbori de pe suprafața retrocedată a Parcului IOR se usucă. Eugen Matei, consilier local USR Sector 3, s-a dus și a transmis live, pe Facebook, ce a descoperit.

Copacii uscați erau perforați la bază. Fiecare avea câte o gaură mare, care n-ar fi putut să apară pe cale naturală, la fiecare arbore, în același fel. La baza arborilor erau urme dintr-o substanță neagră, cu aspect de petrol.

Poliția Locală a Municipiului București, aflată în subordinea PMB, a transmis SpotMedia că nu e prima oară când proprietarul terenului retrocedat încalcă legea.

În martie 2021, polițiștii locali au fost sesizați că pe suprafața respectivă se tăiau arbori. Poliţia a verificat și a constatat că doi copaci au fost tăiați ilegal, iar unul a fost ciuntit. Polițiștii au amendat-o pe Maria Cocoru.

„În data de 22.06.2022 au fost înregistrate la direcția noastră două sesizări referitoare la «defrișarea și otrăvirea copacilor din zona retrocedată IOR». În urma verificărilor efectuate în data de 05.07.2022 nu s-au putut stabili motivele care au dus la degradarea biologică a arborilor.

De asemenea, la momentul controlului nostru din data de 05.07.2022 nu s-au constatat defrișări recente de arbori, iar potrivit Ordonanței nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravențiilor Art. 13 Jurisprudență (1) «Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei».”

Poliția Locală a Municipiului București ne-a transmis că, la fel ca și consilierul local Eugen Matei (USR), a constatat că pe unii dintre arbori se aplicaseră marcaje. Doar că instituția nu a considerat că o privesc.

„(….) facem precizarea că aceste aspecte nu intră în atribuțiile instituției noastre, ci se regăsesc în sfera de competență a instituțiilor care emit avize pentru intervențiile ce pot fi executate asupra arborilor”, a transmis Poliția Locală a Municipiului București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri