Caută
Close this search box.

Boris Mints, oligarh putinist, critică războiul Rusiei în Ucraina

boris mints

Boris Mints, unul dintre puținii afaceriști bogați din Rusia, critică invazia din Ucraina și pe Vladimir Putin, scrie BBC.

Aceasta în pofida faptului că a fost inclus de Congresul Statelor Unite pe „lista lui Putin”, a oligarhilor care au beneficiat de pe urma relației apropiate cu președintele rus.

Majoritatea persoanelor din elita rusă a ales calea tăcerii, în privința războiului, pentru a evita să devină o țintă a persecuțiilor din partea Kremlinului. Acest comportament are o explicație simplă, potrivit lui Mints: „Tuturor le este frică”. Oricine îl critică pe Putin în public „are motive să se teamă pentru siguranța personală”.

Într-un interviu realizat prin e-mail, Mints a spus pentru BBC că „nu are nici o intenție să trăiască într-un buncăr, ca Putin”.

Miliardarul de 64 de ani, care și-a construit averea prin compania sa de investiții O1 Group, fondată în 2003 și vândută în 2018, a spus că în Rusia modul obișnuit de a pedepsi un proprietar de afaceri, pentru lipsa de toleranță pe care o afișează față de regimul de la Moscova, este să „îi intenteze un proces penal inventat împotriva afacerii sale”.

„Aceste cazuri penale nu îi afectează doar pe proprietarii afacerii, ci și pe restul familiei și pe angajați”, a povestit Mints.

„Orice afacerist independent de Putin este văzut ca pe o amenințare, pentru că el sau ea ar putea să finanțeze opoziția sau să contribuie la proteste.”

„Acești oameni sunt percepuți ca niște inamici ai lui Putin și, astfel, inamici ai statului”, a explicat Mints.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri