Caută
Close this search box.

Cum influenţează Rusia alegerile din Italia

rusia

Prima pagină a ziarului de stânga La Repubblica acuză Rusia de ingerinţă în alegerile anticipate din italia.

„Moscova, interferenţe în alegeri” a titrat şi cotidianul Il Messaggero, în timp ce Il Corriere della Sera constata că „Rusia perturbă alegerile italiene”.

Într-o postare lungă, publicată pe Telegram, Dmitri Medvedev nota:

„Ne-am dori să vedem cetăţeni europeni care nu doar se indignează faţă de acţiunile guvernelor lor (…), ci şi le cer socoteală şi le pedepsesc pentru stupidităţile lor evidente. Aşadar, acţionaţi, vecini europeni! Nu rămâneţi tăcuţi! Cereţi-le socoteală!”, i-a îndemnat Medvedev pe europeni.

Aceste afirmaţii au stârnit indignarea ministrului de externe Luigi Di Maio, care a denunţat o „ingerinţă a Rusiei în alegerile italiene”.

„Partidele italiene ar trebui să reacţioneze la unison, dar (liderul Mişcării 5 Stele şi fostul premier Giuseppe) Conte şi (liderul Ligii de extrema dreaptă Matteo) Salvini tac”, a spus el.

Potrivit liderului Partidului Democrat (PD, de stânga), Enrico Letta, Moscova încearcă „să schimbe poziţia politicii externe italiene care de la început a fost foarte clar alături de UE şi NATO”:

„Trebuie să reconfirmăm această alegere. Este clar că despre asta vor fi şi alegerile din 25 septembrie”.

Totodată, Letta a cerut ca Liga să denunţe pactul pe care l-a semnat cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Matteo Salvini, care intenţiona să se deplaseze la Moscova după începerea invaziei ruse şi a renunţat la călătorie în cele din urmă, s-a apărat vineri: „Nu am fost în Rusia de ani de zile (…) Rusia nu are nici cea mai mică influenţă asupra alegerilor italiene”.

Medvedev, care a fost preşedinte între 2008 şi 2012, iar apoi prim-ministru între 2012 şi 2020, este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, dar se crede că are o influenţă nesemnificativă asupra vieţii politice ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri