Caută
Close this search box.

Gheorghe Berceanu, campion olimpic și mondial la lupte greco-romane, a încetat din viață

Gheorghe Berceanu, campion olimpic la lupte greco-romane în 1972, la Jocurile de la Munchen, o adevărată legendă a sportului românesc, a încetat din viață azi, la vârsta de 72 de ani.

Fostul campion a suferit un infarct în timp ce se afla la Slatina.

Citeşte şi: Exclusiv. Campionul olimpic Gheorghe Berceanu, dezvăluiri fără precedent din lumea sportului

„O veste tragică pentru sportul romanesc! Maestrul Gheorghe Berceanu, campionul olimpic al luptelor românești s-a atins azi din viață.

Federația Română de Lupte își exprimă regretul față de pierderea uriașă a celui care a scris o însemnată parte a istoriei luptelor românești. Sincere condoleanțe familiei și apropiaților!

A inceput sa practice luptele greco-romane la Clubul Electroputere din Craiova, sub indrumarea antrenorului Ilie Marinescu, dupa care s-a transferat la clubul Steaua Bucuresti unde a fost legitimat pana la retragerea din activitatea sportiva. In limitele categoriei 48 kg a cucerit opt titluri nationale.

A participat la doua editii ale JO, in 1972, la Munchen, unde a cucerit titlul olimpic si in 1976, la Montreal, unde a obtinut medalia de argint.

A fost triplu campion european, in 1970, 1972 si 1973 si dublu campion mondial, in 1969 si 1970. Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor la sectia de lupte greco-romane a clubului Steaua Bucuresti. A primit titlul de Spotiv Emerit, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national „Pentru Merit” in grad de cavalerb. La începutul lunii septembrie, cu ocazia Campionatului Mondial de Lupte Seniori de la Belgrad, Gheorghe Berceanu urma să fie inclus in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Lupte.” a fost vestea tristă anunțată de Federația Română de Lupte.

Citeşte şi: Gheorghe Berceanu ! „Gigantul” de 48 kg care a dominat autoritar

Berceanu s-a născut la Cârna, în Dolj, pe 28 decembrie 1949. În copilărie, Berceanu a practicat fotbalul, însă înălțimea sa a fost un mare impediment. Astfel, s-a reorientat către lupte, ajungând să scrie istorie pentru România. Gheorghe Berceanu e o legendă a sportului românesc. În perioada ’69-’76, a câștigat un titlu olimpic, trei europene şi două mondiale. A pierdut doar de două ori. În ’73, a făcut hepatită. A stat un an şi a revenit.

A mers imediat la Mondiale, unde a pierdut în finală la rusul Zubkov. Ghinionul l-a lovit iar în ’76, când s-a operat de menisc. Cu doar două luni înainte de Olimpiada de la Montreal, a reintrat pe saltea. A fost descalificat în finala cu rusul Simakov.

În ’77, Berceanu s-a retras. La propunerea unui fost adversar şi prieten, dinamovistul Ion Gilu, s-a reapucat de lupte în ’83. „Făcusem pariu pe o ladă de bere că ies iar campion naţional. Am reuşit, după 6 ani de pauză. Am vrut să merg şi la Mondiale, să mă verific pentru Olimpiada din ’84, potrivit publicaţiei Gazeta Sporturilor

Dar Federaţia a decis să-l trimită pe vicecampionul naţional, că era mai tânăr. «Tu, Gică, o să mergi la turneele internaţionale» mi s-a spus. Şi, la primul turneu, în Finlanda, i-am intrebat dacă merg. «Gică, ne pare rău, dar aia nu te-au pus pe listă». Atunci mi-am dat seama că-şi bat joc de mine şi am renunţat definitiv”, povestea Berceanu.

La Olimpiada de la Munchen ’72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii.

La acel moment, Gheorghe Berceanu era invincibil de aproape peste 3 ani la 48 de kg, categoria cea mai mică, semi-muscă, numită şi „hârtie”. În 1969 el cucerise deja două titluri mondiale, la Mar del Plata, apoi la Edmonton (1970) şi încă două continentale, la Berlin (1970) şi Katowice (1972).

CV Gheorghe Berceanu

Data naşterii: 28.12.1949
A făcut lupte greco-romane la Electroputere Craiova şi la Steaua
Campion olimpic în ’72, vicecampion olimpic în ’76
Campion mondial în ’69 şi ’70, vicecampion mondial în ’75
Campion european îm ’70, ’72, ’73
Campion naţional de 8 ori

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri