Caută
Close this search box.

Rusia gâfâie în Crimeea după două atacuri presupuse a fi ale ucrainenilor

crimeea

Două atacuri care au vizat recent instalaţii militare ruseşti în Crimeea arată capacitatea Ucrainei de a lovi departe de linia frontului şi a perturba logistica rusă, punând Moscova sub presiune la opt ani după anexarea acestei peninsule, comentează miercuri France Presse, citată de Agerpres.

Armata rusă a recunoscut, fapt excepţional, că cea mai recentă dintre exploziile survenite – cea de marţi, de la un depozit de muniţii în apropiere de localitatea Djankoi, în nordul Crimeii – este rezultatul unui „act de sabotaj”.

Această explozie fusese precedată cu o săptămână înainte de un atac asupra unui aerodrom militar din Saki, în vestul peninsulei, pe care un responsabil ucrainean îl descrisese, sub rezerva anonimatului, drept o „operaţiune specială de sabotaj bine pregătită”.

Dacă Kievul nu şi-a recunoscut oficial responsabilitatea în aceste două atacuri, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a evocat o „demilitarizare în acţiune” a Crimeii, referindu-se la terminologia utilizată de Rusia pentru a-şi justifica invazia în Ucraina, declanşată pe 24 februarie.

Alţi responsabili, precum ministrul Apărării Oleksii Reznikov, au preferat să ironizeze, sugerând că aceste deflagraţii fuseseră rezultatul unor ţigări stinse neatent, o glumă devenită virală în Ucraina.

Potrivit analistului danez Oliver Alexander, aceste explozii – care ar putea în realitate să se datoreze loviturilor unor rachete balistice- au afectat moralul armatei ruse, redând în acelaşi timp încredere taberei ucrainene, în a şasea lună a războiului.

„Crimeea fusese relativă ocolită, dar acum nu mai este cazul. Aceasta pune presiune asupra ruşilor”, afirmă acesta pentru AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri