Caută
Close this search box.

Salvați Copiii, al treilea transport umanitar pentru copiii refugiați din Ucraina, în Republica Moldova

salvaţi copiii

Peste 1.600 de copii din familiile refugiate din Ucraina sunt integrați în sistemul educațional din Republica Moldova, potrivit Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău.

Dintre aceștia, 467 frecventează instituțiile de educație timpurie, iar 1.150 sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară. Din cei 1.150, 119 studiază în limba română și 1.031 urmează lecțiile în limba rusă.

Organizația Salvați Copiii a organizat un transport umanitar cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni ce sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară, urmând ca acestea să fie distribuite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova copiilor din toate raioanele.

Salvați Copiii România și-a extins intervenția și în Republica Moldova și a organizat până acum, din fonduri proprii, alte două transporturi umanitare cu 505.200 de produse pentru 42.000 de copii de vârstă mică și mame din Ucraina.

Primul transport umanitar, cu scutece de unică folosință, șervețele umede biodegradabile pentru bebeluși și absorbante, a plecat în 12 aprilie, din București, având ca destinație Chișinău, iar cel de-al doilea transport a ajuns în Republica Moldova în data de 16 mai.

Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova.

Încadrarea copiilor și tinerilor din familiile refugiaților în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se desfășoară în conformitate cu mecanismul elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, care monitorizează zilnic situația cu privire la numărul copiilor integrați în sistemul educațional.

„Am decis să extindem asistența umanitară pe care o acordăm copiilor refugiați din Ucraina și pe teritoriul Republicii Moldova, o țară care a demonstrat că deși capacitatea de a gestiona fluxul de refugiați a fost depășită pe hârtie, solidaritatea umană nu are limite și merită tot sprijinul nostru.

E un exemplu formidabil de generozitate, pe care îl vom sprijini constant”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Grupul de lucru în domeniul Educației din Republica Moldova, creat ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina, a subliniat că printre necesitățile educaționale identificate în procesul de integrare a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se numără achiziția seturilor de rechizite pentru fiecare copil refugiat în funcție de treapta de învățământ, dar și organizarea activităților non-formale de coeziune a copiilor din Republica Moldova și Ucraina în cadrul instituțiilor de învățământ.

“Salvați Copiii România a venit în ajutorul refugiaților din Ucraina, stabiliți în Republica Moldova de la debutul războiului, reușind să ofere loturi de materiale igienico-sanitare, ce au fost distribuite de autorități în centrele pentru refugiați, iar astăzi, ghiozdane pentru toți copiii ucraineni care sunt încadrați în școlile primare, gimnaziile și liceele din țară.

Aceste ajutoare vin să acopere în special necesitățile mamelor și copiilor – categorii sociale deosebit de vulnerabile. Colaborarea cu Salvați Copiii România depășește cu mult cadrul unei cooperări, este un ajutor necodinționat, binevenit, menit să susțină atât refugiații ucraineni, precum și să ajute autoritățile din Moldova să facă față acestei crize.

Suntem profund recunoscători echipei Salvați Copiii România pentru receptivitate, profesionalism și empatie frățească și cred că această criză a demonstrat elocvent cât de mult contează suportul societății civile, a menționat Ana Racu, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, apărare și ordine publică a Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri