Caută
Close this search box.

Stoltenberg se va concentra asupra securităţii Arcticii, în timpul vizitei în Canada

stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va efectua o vizită în Canada, săptămâna viitoare, care se va concentra asupra securităţii arctice, pe fondul schimbărilor climatice şi a invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat biroul premierului canadian Justin Trudeau, informează Reuters.

Stoltenberg se va deplasa în Canada în perioada 24 – 26 august şi va fi însoţit de premierul Trudeau, pe parcursul vizitei, conform Agerpres.

Joi, secretarul general al NATO va poposi în Cambridge Bay, Nunavut, un cătun din nordul îndepărtat şi una dintre principalele opriri pentru navele care traversează Pasajul Nord-Vest al Oceanului Arctic, între Oceanele Atlantic şi Pacific. Vineri, Stoltenberg va călători la o bază canadiană de avioane de vânătoare din Cold Lake, Alberta, pentru a discuta despre planurile de modernizare a NORAD, organizaţia comună de apărare americană-canadiană din America de Nord, conform comunicatului premierului canadian.

„Având în vedere locaţiile, se va pune un accent semnificativ pe Arctica şi pe modul în care schimbările climatice afectează securitatea”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului canadian.

Jens Stoltenberg a vizitat zona arctică a Europei anul acesta, în principal pentru a-şi arăta sprijinul faţă de intenţiile Finlandei şi Suediei de a adera la alianţa nord-atlantică. Aproape 40% din masa de uscat a Canadei este considerată arctică, în timp ce Rusia se întinde pe 53% din coasta Oceanului Arctic, potrivit Consiliului Arctic.

În luna iunie, Canada a declarat că va investi 4,9 miliarde de dolari canadieni în următorii şase ani pentru a moderniza NORAD, despre care experţii spun că are mare nevoie să fie actualizată. Acest sistem vechi de peste şase decenii detectează ameninţările de securitate la adresa Americii de Nord, iar radarul său de avertizare timpurie pentru regiunea polară datează de la sfârşitul anilor 1980.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri