Caută
Close this search box.

SUA acuză Rusia că folosește centrala Zaporojie ca „scut nuclear”

zaporoje

SUA acuză Rusia că folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina pe post de „scut nuclear” pentru a-și staționa trupele acolo și pentru a împiedica armata ucraineană să tragă asupra lor din cauza riscului producerii unui teribil accident nuclear, relatează Reuters.

Secretarul de Stat Antony Blinken a spus că SUA este „profund îngrijorată” în legătură cu centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de ruși în luna martie după ce aceștia au tras în imediata sa apropiere provocând un incendiu, pe care americanii spun că Rusia o folosește ca pe o bază militară de unde soldații ruși pot să tragă asupra trupelor ucrainene fără să se teamă de un răspuns din partea lor.

„Bineînțeles că ucrainenii nu pot trage înapoi fără să riște un teribil accident care implică centrala nucleară”, le-a spus Blinken reporterilor după încheierea discuțiilor de luni din cadrul ONU de la New York pe tema neproliferării nucleare.

Acțiunile Rusiei în războiul din Ucraina au depășit punctul folosirii unui „scut uman”, care acum a devenit un „scut nuclear”, potrivit lui Blinken.

La discuțiile de la New York, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mikola Tocițki, a spus că „este nevoie de acțiuni comune robuste pentru a preveni un dezastru nuclear” și a cerut comunității internaționale să „închidă cerul” de deasupra centralelor nucleare ucrainene cu ajutorul sistemelor antiaeriene.

Primarul orașului ucrainean Enerhodar, Dmitro Orlov, a spus săptămâna trecută că soldații ruși folosesc centrala nucleară din Zaporojie ca pe o fortăreață în care se adăpostesc și de unde trag asupra zonelor civile.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Oleksi Arestovici, a spus că în jur de 22.000 de soldați ruși se pregătesc să avanseze asupra orașelor Krivoi Rog și Nikolaev, acolo unde forțele ucrainene sunt pregătite să îi întâmpine, potrivit TVR Info.

În același timp, trupele ruse din estul Ucrainei sunt susținute tot mai mult de mercenari ai grupului Wagner pentru care motivația principală de a lupta în Ucraina o reprezintă „banii și jafurile”, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Luhansk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri