Caută
Close this search box.

Bruxelles critică detenţia inacceptabilă a unui diplomat al UE, în Belarus

belarus

Comisia Europeană a acuzat Belarusul de încălcarea gravă a convenţiilor diplomatice, după scurta detenţie ilegală a unui diplomat al UE marţi, la Minsk, relatează AFP şi dpa.

„Însărcinatul cu afaceri al Delegaţiei UE la Minsk a fost reţinut de poliţia belarusă, timp de peste două ore. Această detenţie ilegală este o gravă încălcare a Convenţiei de la Viena”, care prevede imunitatea diplomaţilor, în cadrul exercitării atribuţiilor, „şi fragilizează securitatea” acestora din urmă în Belarus, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, conform Agerpres.

Diplomatul european, o femeie, a fost reţinut de poliţie la ieşirea dintr-un tribunal, după verdictul unui proces cu uşile închise, la finalul căruia „zece deţinuţi politici au fost condamnaţi în mod nejustificat la pedepse lungi şi severe”, a precizat el, denunţând un „act inacceptabil”.

„L-am convocat deja pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bruxelles (…) şi am cerut cu fermitate explicaţii, privind acest incident grav, insistând asupra faptului că acest lucru nu trebuie să se repete”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cei 27 au înăsprit sancţiunile împotriva regimului de la Minsk, după lansarea ofensivei ruse în Ucraina, la sfârşitul lui februarie, acuzând Belarusul că a permis Moscovei să-i utilizeze teritoriul, în special pentru forţele care se îndreptau spre Kiev.

Belarusul face deja obiectul sancţiunilor europene, pentru reprimarea opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, după realegerea sa contestată, în 2020, pentru deturnarea unui avion european, în iunie 2021, pentru arestarea unui disident şi pentru că a organizat un aflux de migranţi din Orientul Mijlociu, la frontierele UE, de pe teritoriul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri