Caută
Close this search box.

Iohannis: Modelul de cooperare franco-română se poate dovedi de bun augur şi în privinţa proiectelor de investiţii prevăzute în PNRR

klaus iohannis

Modelul de cooperare franco-română se poate dovedi de bun augur şi în privinţa proiectelor de investiţii prevăzute în PNRR, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis, vineri, Galei Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceze din România (CCIFER).

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politici Economice şi Sociale.

Şeful statului a felicitat întreaga comunitate franceză de afaceri din ţara noastră pentru performanţe şi pentru implicarea activă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi a apreciat tematica evenimentului – tranziţia către o economie verde – care este una dintre principalele preocupări politice la nivelul Uniunii Europene, dar şi o reală provocare pentru competitivitatea şi premisele de dezvoltare ale economiilor Uniunii.

„Bunele relaţii între state sunt reflectate, într-o măsură semnificativă, de rezultatele cooperării economice. Din această perspectivă, între România şi Franţa a existat dintotdeauna un parteneriat autentic, constructiv şi durabil. Franţa ocupă locul trei în clasamentul partenerilor comerciali ai României şi primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii cu care România înregistrează o balanţă comercială excedentară.

În anul 2021, de exemplu, exporturile României în Franţa au depăşit 4,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 4,1 miliarde de euro. Cooperarea franco-română se remarcă şi în plan investiţional: Franţa este al treilea investitor în economia românească, cu investiţii care se apropie de 9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul investiţiilor străine directe din economia României”, se arată în mesajul şefului statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că agricultura, comerţul şi serviciile financiar-bancare au atras în ultimii 30 de ani de relaţii bilaterale aproape 90% din volumul investiţiilor franceze în România.

„Reprezentativ pentru interesele investiţionale franceze rămâne sectorul agricol, al cărui procent din totalul investiţiilor depăşeşte semnificativ 50%, iar acest sector se remarcă şi printr-un portofoliu distinct la nivelul organizaţiei dumneavoastră”, a punctat preşedintele.

Referindu-se la „perioada de crize fără precedent, generate de pandemia de COVID-19 şi accentuate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu efecte predominante în plan economic, financiar şi social”, Iohannis a evidenţiat că, pe măsură ce provocările se diversifică, „a devenit evidentă nevoia de consolidare a relaţiilor bilaterale, de susţinere reciprocă şi solidaritate la nivel comunitar”.

„Dincolo de cifre şi statistici, relaţia bilaterală franco-română înseamnă tradiţie, dar şi noutate. Cooperarea în plan economic a fost şi continuă să fie intens susţinută de iniţiative, demersuri, interese şi viziuni comune, cu rezultate foarte bune pentru ambele părţi. Parteneriatul Dacia-Renault este cel mai ilustrativ exemplu în privinţa longevităţii relaţiilor economice bilaterale.

Am încredere că perspectivele de dezvoltare, îndeosebi pe direcţia tranziţiei verzi şi a transformării digitale, vor crea noi oportunităţi de colaborare, cum ar fi, spre exemplu, în domeniul energiei nucleare civile, unde experienţa Franţei este deosebit de importantă în plan european şi internaţional”, a spus Iohannis în mesajul transmis.

Şeful statului a explicat că actualul context geopolitic şi economic „accentuează riscurile la adresa securităţii energetice, iar deciziile privind stabilitatea şi rezilienţa sectorului energetic devin cruciale pentru competitivitatea economică a Uniunii Europene în plan global”.

„Suntem cu toţii conştienţi de importanţa schimbărilor climatice, ale căror efecte le resimţim inclusiv la nivel individual. Ne dorim să beneficiem de o tranziţie sustenabilă la o economie mai prietenoasă cu mediul, dar trebuie să beneficiem şi de politici care să imprime un parcurs gradual şi care să ţină cont de specificul statelor membre.

Am încredere că relaţiile bilaterale şi cooperarea franco-română în domenii precum energie, agricultură, industria auto, aeronautică sau transporturi reprezintă un catalizator important pentru dezvoltarea economiilor noastre”, a mai arătat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri