Localnicii povestesc cum militarii ruși, abandonați de comandanții lor, au fugit disperați, din fața ofensivei ucrainene, în haine civile și pe biciclete.

Rușii au fugit cât au putut: pe biciclete furate, deghizați în localnici. La câteva ore după ce armata ucraineană a început să avanseze spre satul Zaliznicine, din Regiunea Harkov, sute de soldați ruși aflați acolo plecaseră deja.

Mulți dintre ei au fost abandonați de unitățile lor. Doar localnicii au rămas în regiune, șocați de 28 de săptămâni de viață sub ocupație.

„Tocmai au lăsat mitralierele la pământ”, a povestit Olena Matvienko pentru Washington Post. Femeia stătea nemișcată, dezorientată în mijlocul unui sat plin de cratere și mașini arse, inclusiv un tanc rusesc încărcat pe o remorcă.

Primii anchetatori de la Harkov au început să sosească pentru a ridica cadavrele civililor împușcați de ruși. Unele au rămas în stradă luni de zile.

„Nu pot să cred că am trecut prin asta în secolul 21”, a spus Matvienko în lacrimi.

Retragerea grăbită a armatei ruse de la Zaliznicine face parte dintr-o nouă realitate care a luat lumea prin surprindere weekendul trecut.

Trupele care au invadat Ucraina în februarie fugeau acum din țara pe care o ocupaseră anterior. Ucrainenii din satele proaspăt eliberate din regiunea Harkov se bucură că s-a încheiat în sfârșit coșmarul lor.

Cu toate acestea, toată lumea se întreabă dacă s-a terminat cu adevărat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.