Caută
Close this search box.

Moscova afirmă că nu va solicita guvernelor străine extrădarea ruşilor ce fug de mobilizare

moscova

Ministerul rus al Apărării a anunţat că nu va solicita guvernelor străine extrădarea a mii de ruşi, care au fugit din ţară, pentru a scăpa de mobilizare, relatează AFP.

”Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări, cu privire la problema unei presupuse returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, a precizat ministerul, într-un comunicat citat de News.ro.

De la anunţul unei mobilizări militare parţiale a rezerviştilor, pe 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi, care au vârsta legală pentru a lupta, au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz.

Dacă un cetăţean rus primeşte o citaţie şi nu se prezintă la o secţie de poliţie militară, teoretic, poate fi considerat un dezertor şi trecut pe lista celor urmăriţi, în Rusia.

Ministrul kazah de Interne, Marat Akhmetjanov, a afirmat că Astana va fi forţată să extrădeze ruşii care fug de mobilizare doar dacă vor fi trecuţi pe lista oficială a persoanelor urmărite din Rusia, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Preşedintele kazah, Kassym-Iomart Tokayev, a promis că îi va proteja pe ruşii care pot fi mobilizaţi şi care au fugit în Kazahstan, în timp ce relaţiile dintre Astana şi Moscova au fost tensionate, de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri