Caută
Close this search box.

Pană totală de curent în oraşul Energodar, lângă Centrala Nucleară Zaporoje

centrala nucleara zaporoje

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice”, în oraşul ucrainean Energodar, unde se află Centrala Nucleară Zaporoje, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând „încetarea imediată a bombardamentelor în zonă”.

De câteva săptămâni, domneşte confuzia în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de ruşi, care a fost ţinta mai multor bombardamente de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

„Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice”, a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.

„Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei”, a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

În aceste condiţii, operatorul ucrainean Energoatom „plănuieşte să închidă singurul reactor aflat în funcţiune”, care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.

Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA. Mai mult, din cauza acestor circumstanţe „dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar”, personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil. Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri