Dacă ne uităm la harta Ucrainei, cele trei zone posibile pentru o utilizare a armelor nucleare rusești sunt arealul Liman, zona Donbasului apărat de trupele ucrainene din forțele pentru operațiuni speciale, respectiv la nord de Herson, a explicat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, la B1 TV.

Întrebat dacă va izbunic un conflict mai mare după cele întâmplate la Liman, analistul militar român a explicat: „În primul rând că va continua războiul. În al doilea rând, azi (sâmbătă, 1 octombrie, n.r.) am reanalizat alocuțiunea președintelui Vladimir Vladimirovich Putin și m-am consultat cu un foarte bun expert în ceea ce înseamnă raportul de forțe pe plan militar pe plan mondial, care mi-a atras atenția asupra fragmentului din discursul președintelui Putin când a vorbit de Hiroshima și Nagasaki”.

„N-am să reiau acel fragment, dar interpretarea interlocutorului meu era că la nivelul subliminal mesajul era `uite că se poate trăi și după lovitura nucleară de la Hiroshima, se poate trăi în Nagasaki și după lovitura militară americană`”, a continuat el.

„Apropo de comunicatul de azi al Ministerului rus al apărării, care explică retragerea parțială din Liman, tonul lor liniștit mă pune pe gânduri. Este o ipotetică estimare personală, amendabilă, în momentul de față neplauzibilă pentru că este doar o deducție, dar dacă această retragere prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă, arma nucleară tactică având o rază de doi kilometri și extinzându-se în funcție de formele de relief, în zonele muntoase efectele radiațiilor fiind mai mici?”, a adăugat Ion Petrescu.

„Pentru că dacă e să ne uităm la harta Ucrainei, sunt trei zone unde ar putea fi folosită arma nucleară tactică, mai precis în arealul Liman, chiar asupra trupelor ucrainene care acum sunt la marginea orașului, deoarece arma nucleară tactică n-a fost folosită deloc după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar una dintre primele utilizări posibile este de a fi utilizată în apropierea trupelor proprii pentru nimicirea forțelor inamicului, în acest caz fiind forțele ucrainene”, a afirmat analistul militar.

„O a doua zonă este în zona Donbasului apărat de trupele ucrainene din forțele pentru operațiuni speciale și o a treia zonă posibilă de utilizare a armelor nucleare rusești este la nord de Herson”, a mai spus analistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.