Caută
Close this search box.

Poliția norvegiană a arestat un cercetător de la Universitatea din Tromso, suspectat că este spion rus

Poliția din Norvegia a arestat un profesor universitar care lucrează la Universitatea din Tromso (nord), fiind suspectat de spionaj pentru Rusia, potrivit postului public norvegian NRK, citat de CNN.

Oamenii legii au declarat pentru NRK că bărbatul, un cercetător la universitate, pretinde că este cetățean brazilian, dar îl suspectează că folosește o identitate falsă și ar putea fi, de fapt, cetățean rus.

„Am cerut ca un cercetător brazilian de la Universitatea din Tromso să fie expulzat din Norvegia, deoarece credem că reprezintă o amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”, a declarat Hedvig Moe, adjunctul Serviciului Norvegian de Securitate al Poliției (PST), citat de TVR Info.

„PST este îngrijorat că ar fi putut dobândi o rețea și informații despre politica norvegiană din regiunea de nord, informații care ar putea fi folosite greșit de Rusia”, a adăugat Moe.

Autoritățile ruse nu au comentat încă arestarea, dar într-un e-mail către NRK, ambasada Rusiei a spus că nu cunoaște detaliile despre caz și l-au descris ca parte a „maniei de spionaj” din Norvegia, unde „totul rusesc este suspect și miroase a spionaj.”

Mai mulți cetățeni ruși au fost reținuți în Norvegia în ultimele săptămâni. Norvegia, membru NATO care se învecinează cu Rusia, a intensificat securitatea la granița comună și în jurul infrastructurii critice în urma invaziei Ucrainei și a exploziilor subacvatice care au deteriorat grav conductele Nord Stream, care transportă gaz natural rusesc prin Marea Baltică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri