Caută
Close this search box.

Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Nu cred că Olanda mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român

rareş bogdan

Eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, a vorbit despre șansele României de a adera la spațiul Schengen, miercuri seara, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

În discurs susținut miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, liberalul spunea că, „de 11 ani, două țări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen”.

Întrebat pe B1 TV care este cealaltă țară la care face referire, având în vedere că una dintre ele e Olanda, Rareș Bogdan a afirmat:

„E o țară mai mică, dar cu o influență destul de serioasă, care sper să își modeleze poziția față de România, așa cum sper ca de data asta și Olanda să o facă.

Este vorba de Finlanda. Cele două țări au fost de-a lungul timpului cele care s-au opus – sigur, în afara Germaniei la momentul respectiv și a Franței, țări care de data asta și-au schimbat radical discursul, este vorba de o poziție complet diferită a președintelui Macron și o poziție complet diferită a cancelarului Scholz”.

„Vreau să vă spun că astăzi a fost o situație aproape unică în Parlamentul European de când e România membru aici, pentru că, practic, am văzut discursuri pro România din partea șefilor de grupuri, PPE, Manfred Weber, din partea grupului Socialist, a doamnei Iratxe, din partea grupului Renew o doamnă care de-a lungul timpului a fost foarte critică cu România, parlamentar și apoi europarlamentar, și fost ministru al justiției în Olanda, doamna Sophia in`t Veld, vă amintiți probabil momentele în care era extrem de critică și extrem de dură cu România, care astăzi a avut o pledoarie, un discurs la care ne-am ridicat în picioare și am aplaudat, un discurs pro-România, atacându-și propriul premier și propriul guvern din țară, spunând că este sfidător și este inadmisibil ce face, pentru că România a arătat un comportament profund european, tolerant, așa cum îi stă bine unui european, în relația cu Ucraina”, a continuat el.

Eurodeputatul român a vorbit despre o posibilă schimbare de poziție a finlandezilor.

„Astăzi, doamna care conducea ședința era finlandeză, era un vicepreședinte din Finlanda, și la sfârșitul ședinței noastre a venit să îmi spună că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate și nu vom avea nici o surpriză”, susține Rareș Bogdan.

Întrebat dacă, în aceste condiții, doar Olanda se mai opune, Rareş Bogdan a spus:

„Eu cred că nu rămâne nici Olanda. Până acum nu s-a exprimat. Există un singur partiduleț, aflat la guvernare într-o coaliție de patru partide, este Uniunea Creștină, este un partid de extremă-dreapta, care are un singur reprezentant în Parlamentul European, și acela afiliat doar la grup politic, care într-adevăr are încă un discurs mai dur cu privire la imigrație și cu privire la România și funcționarea statului de drept, dar nici ei nu s-au exprimat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri