Caută
Close this search box.

Refugiaţi dezbrăcaţi la graniţa greco-turcă: Preşedinţia turcă învinuieşte Grecia

Preşedinţia turcă a respins vehement duminică orice responsabilitate în ce priveşte soarta celor 92 de refugiaţi găsiţi dezbrăcaţi de partea greacă a frontierei şi a îndemnat Grecia să „pună capăt acuzaţiilor nefondate”, relatează AFP şi Agerpres.

„Invităm Grecia să renunţe cât mai rapid la atitudinea sa inumană faţă de refugiaţi, să pună capăt acuzaţiilor false şi nefondate împotriva Turciei”, a transmis directorul pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Într-o serie de patru mesaje virulente pe Twitter în turcă, greacă şi engleză, acesta acuză Grecia că a „pornit maşina de ştiri false pentru a arunca bănuiala asupra Turciei”, iar pe ministrul grec al imigraţiei că „face confuzie între acţiunile Greciei şi cele ale Turciei”.

„Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă nici măcar demnitatea popoarelor oprimate, publicând fotografii cu refugiaţi pe care i-a expulzat după ce i-a deposedat de lucrurile personale. (…) Autorităţile greceşti trebuie mai întâi să dea socoteală pentru bebeluşii pe care i-au lăsat să se înece în Marea Egee, pentru persoanele pe care le-au răpit şi bătut la Meric (Evros în turcă, n.red.AFP) şi le-au lăsat să moară de frig, în coordonare cu Frontex”, agenţia europeană pentru monitorizarea frontierelor.

Mai devreme duminică ministrul grec al protecţiei civile Takis Theodorikakos a afirmat că 92 de migranţi au fost găsiţi dezbrăcaţi după ce au încercat să traverseze fluviul Evros ce separă Turcia de Grecia.

Frontex a fost acuzată mai devreme în acest an că ar fi încercat să acopere respingerea de migranţi în Marea Egee de către marina greacă – aşa-numitele push-backs, interzise de dreptul internaţional -, suspiciuni ce au dus la sfârşitul lui aprilie la demisia directorului agenţiei Fabrice Leggeri.

Grecia şi Turcia, aflate în dispută în legătură cu frontierele lor maritime, se acuză reciproc de maltratarea migranţilor, în cea mai mare parte afgani şi sirieni, care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

În ce-l priveşte, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi a condamnat duminică „tratamentele crude şi degradante” ca acelea la care au fost supuşi cei 92 de refugiaţi şi a cerut o „anchetă completă în privinţa acestui incident”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri