Caută
Close this search box.

Submarinul K-329 Belgorod ar pregăti testarea unei torpilei nucleare

submarinul belgorod

Serviciile de informații din NATO au trimis aliaților date despre mișcările submarinului rusesc K-329 Belgorod și un posibil test al torpilei Poseidon, numită de presa rusă și „Arma Apocalipsei”.

Later edit

Structura de combatere a dezinformării a CNSA (Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei) avertizează cu privire la conținutul potențial înșelător din articolul publicat de cotidianul La Repubblica, pe acest subiect.

Potrivit CNSA al Ucrainei, NATO nu a făcut publice informații privind activitatea submarinului Belgorod, iar activitatea submarinelor rusești, precum și gradul de modernizare al acestora sunt permanent monitorizate.

”Astfel de declarații nefondate nu fac decât să sporească terorismul informațional promovat de Federația Rusă”, se mai arată în comunicatul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei.
===

Putin pare că dorește să ridice și mai mult riscul confruntării nucleare și lansează o nouă provocare pentru Occident, scrie Defense News.

Potrivit publicației italiane La Repubblica, submarinul Belgorod ar fi fost mutat în Marea Kara și nu este exclus ca Marina Rusă să testeze pentru prima dată torpila Poseidon, capabilă să parcurgă sub apă o distanță de 10 mii de kilometri.

Infromația vine dintr-un raport al NATO, transmis celor mai importante state aliate, în ultimele zile. Raportul notează mișcările submarinului nuclear Belgorod, care a devenit operațional în luna iulie.

Conform Wikipedia, K-329 Belgorod (în rusă: БС-329 «Белгород») este un design modificat al submarinului nuclear rusesc de clasă Oscar II (codificare NATO).

Inițial, a fost proiectat în iulie 1992, ca submarin cu rachete de croazieră Proiect 949A (clasa Oscar II), dar mai târziu a fost reproiectat și coca parțial construită a fost folosită pentru a fi reconfigurată ca navă de operațiuni speciale, capabilă să opereze vehicule subacvatice fără pilot.

Nava a fost relansată în decembrie 2012. Din cauza subfinanțării cronice, construcția sa a fost suspendată, apoi a fost reluată cu un ritm scăzut de progres, înainte ca nava să fie reproiectată din nou, pentru a deveni o navă unică – primul submarin rus de generația a cincea, potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

K-329 Belgorod, împreună cu Status-6 Oceanic Multipurpose System, a fost unul dintre ultimele sisteme de arme prezentate de președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului său anual din 1 martie 2018.

A fost testat pe mare în primul trimestru al anului 2022 și a fost comandat de Marina Rusă, în iulie 2022. Submarinul a fost livrat Marinei Ruse, pe 8 iulie 2022.

Se pare că Belgorod va fi primul submarin care va folosi sistemul multifuncțional Status-6 Oceanic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri