Caută
Close this search box.

Ucraina afirmă că aproximativ 50 de angajaţi ai Centralei Nucleare Zaporoje sunt prizonieri la ruşi

centrala nucleară zaporoje

Aproximativ 50 de angajaţi ai centralei nucleare Zaporoje (sudul Ucrainei), ocupată de trupele Moscovei din martie, ‘sunt în continuare prizonieri’ în mâinile ruşilor, a declarat, într-un interviu acordat AFP, Petro Kotin, şeful operatorului ucrainean al centralei, Energoatom.

‘Peste 150 de angajaţi au fost capturaţi’ de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, dintre care ‘unii au fost eliberaţi apoi, dar sunt unii despre care nu ştim nimic’, a afirmat Petro Kotin.

Potrivit şefului Energoatom, printre cei 100 de prizonieri ucraineni figurează angajaţi ‘care au fost ucişi, iar alţii torturaţi’.

‘Aproximativ 50 de persoane sunt în continuare prizonieri’, a afirmat el, indicând că operatorul nuclear ucrainean ‘va publica în următoarele zile o listă’ cu angajaţii care se află în continuare, în mâinile ruşilor!.

‘Vom cere (din nou) comunităţii internaţionale să ajute la eliberarea lor’, a spus Kotin, care s-a referit în acest context la reţinerea directorului general al Centralei Nucleare Zaporoje, Igor Muraşov, sechestrat de ruşi, la sfârşitul lunii septembrie, înainte de a fi eliberat câteva zile mai târziu.

Acesta nu a mai dorit să revină în post după eliberare.

‘L-au ţinut într-un subsol timp de trei zile’, a relatat şeful Energoatom. ‘Nu este oare tortură, dacă a trebuit să stea pe un scaun o zi întreagă, cu o pungă pe cap?’, întreabă el retoric.

Kotin a mai spus că ruşii au ‘înregistrat videoclipuri propagandistice cu Muraşov’, fără să ofere detalii cu privire la conţinutul acestora şi nici la difuzarea lor.

Referitor la cei doi responsabili ‘răpiţi’ la începutul acestei săptămâni de forţele ruse – directorul informatic al centralei, Oleg Kostiukov, şi directorul general adjunct Oleg Oşeka – şeful Energoatom a specificat că ‘nu ştie unde se află aceştia în prezent’.

Rusia a desfăşurat trupe pe teritoriul centralei, iar preşedintele Vladimir Putin a revendicat însuşirea uzinei de către Moscova la începutul lunii octombrie, imediat după proclamarea anexării celor patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk – în est, Herson şi Zaporojie – în sud).

Centrala nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa, este cu regularitate vizată de bombardamente, de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri