Caută
Close this search box.

Ajutoarele de încălzire pentru 4 milioane de români se negociază la Bruxelles

Patru milioane de români ar urma să beneficieze de ajutoare de încălzire în această iarnă. Cel puțin așa au anunțat liderii coaliției de guvernare.

În realitate, modificarea criteriilor de acordare a acestor bani pentru extinderea categoriilor de potențiali beneficiari depinde de acordul oficialilor de la Bruxelles. Banii provin din fondurile europene necheltuite de țara noastră, iar Comisia Europeană are ultimul cuvânt.

Efortul financiar pentru luna decembrie și 2023 se apropie de 4 miliarde de lei, dar ar urma să fie susținut din banii europeni rămași necheltuiți, potrivit TVR. Din aceeași sursă ar urma să fie plătite și ajutoare financiare pentru încălzirea gospodăriilor pe timp de iarnă.

Patru milioane de persoane ar urma să primească vouchere a câte 700 de lei pe semestru pentru încălzire. Criteriile trebuie aprobate însă de Comisia Europeană. Deocamdată, nu e clar dacă pot fi acordate și persoanelor care folosesc lemne de foc.

„Se vor avea în vedere pentru negocierea cu Comisia Europeană patru criterii. Primul presupune consumuri energetice de până în 150 kwh/oră pe familie. (…) Pentru voucherele sociale propunerea este până în 2.000 de lei per membru de familie. (…) A treia condiţie este posibil ca această vârstă să scadă până la 60 de ani”, explică Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri