Caută
Close this search box.

Fiecare kilowatt-oră contează! Care sunt marii consumatori din interiorul casei

Consumul de energie per gospodărie depinde de o serie de variabile cum sunt dimensiunea locuinței, localizarea, materialele de construcție utilizate, numărul de persoane care locuiesc în gospodărie, numărul, puterea și frecvența utilizării aparatelor electrice.

Conform INS, consumul de energie în România a crescut cu +7,9% în 2021, față de 2020. Au fost înregistrate plusuri în toate activitățile economice, dar cel mai semnificativ a fost cel generat de consumul populației. Ca pondere în totalul consumului final energetic, consumul populației și-a păstrat primul loc (34,5%), urmat de transporturi și industrie, cu 27,5% respectiv 27,1%.*

În 2022, pe primele opt luni, pe fondul creșterii fără precedent a prețurilor energiei, consumul final de energie electrică a fost de 35151,9 milioane kWh, cu 5,3% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 4,5%. Iluminatul public a înregistrat o creștere cu 3,8%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,7%, chiar dacă prețul a fost plafonat. Oamenii au fost mult mai atenți cu cât consumă. Eliminarea risipei de energie este o acțiune firească și foarte utilă indiferent de cât ne costă utilitățile. Resursele de energie convenționale sunt poluante și vor fi înlocuite treptat de surse de energie curate.

Există multe moduri prin care putem reduce consumul de energie în casele noastre. Primul pas este să înțelegem care aparate folosesc cea mai mare putere, apoi să găsim modalități de a optimiza modul în care le folosim. Încălzirea și răcirea camerelor, precum și sistemul de încălzire a apei reprezintă aproape 80% din consumul de energie casnic.

Energia electrică utilizată pentru iluminat și majoritatea aparatelor electrice reprezintă 14,5% (aceasta exclude utilizarea energiei electrice pentru alimentarea sistemelor principale de încălzire, răcire sau gătit), în timp ce proporția utilizată pentru încălzirea apei este puțin mai mare, reprezentând 15,1%.

Citeşte textul mai departe pe https://energy-center.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri