Caută
Close this search box.

Incursiune în lumea spionajului – Un manual despre spionaj

Această lucrare ar putea fi socotită un fel de codex al muncii de informații externe, cu rădăcini biblice, un adevărat îndreptar despre activitatea de informații externe.

Mulţi observatori tind să înţeleagă intelligence-ul în primul rând ca o unealtă a politicii externe şi de apărare. Alţii se centrează pe rolul său în securitatea internă. Cu toate acestea, alţii se concentrează pe rolul pe care serviciile de informaţii l-au jucat ca mecanism al opresiunii statale.o interesantă divergenţă de opinii este legată de caracterul de bază al intelligence-ului. Michael Herman (un fost profesionist) îl priveşte ca pe o formă de putere a statului în propriul său drept, iar această conceptualizare este în centrul analizei în influentul său studiu „puterea intelligence-ului în timpul păcii şi al războiului”. John Ferris (un istoric) utilizează o viziune diferită, considerând că „intelligence-ul nu este o formă de putere, ci un mijloc de dirijare a utilizării acesteia, fie ca amplificator al forţei brute, fie prin ajutorul dat în înţelegerea mediului înconjurător şi a opţiunilor care există, iar ulterior în modalitatea de aplicare a forţei sau a influenţei şi împotriva cui” Indiferent de formula adoptată şi indiferent de calitatea intelligence-ului oferit, cel mai important rămâne discernământul liderilor politici şi abilitatea de a jongla cu valoarea şi limitele intelligence-ului

Structura cărții este foarte generoas cuprinde într-un numar impresionant de capitole probleme teoretice ale activității de informații externe cum sunt definirea spionajului, tipuri de spionaj regulii și greșeli , marchează intelligence –ul și agenții externi .Pe parcursul a numeroase capitole (24) se succed multe informații în care se prezintă istoria spionajului din antichitate pâna în epoca moderna -intrand și în culisele SPIONAJULUI RECENT ,retrospectiv și actual prin prezentarea principalelor servicii și comunitații informative după al Doilea Război Mondial , mai mult nu sunt uitate nici unele celebrele rețele de spionaj și nici cârtițele din Serviciile de intelligence ,unde sunt prezentate câteva figuri de “Cârtiţe celebre “ în limbajul specific serviciilor de intelligence, acesta denumire este una generică folosit pentru agentul infiltrat,plasat sau recrutat în interiorul servciului de informaţii advers sau în structura altei instituţii guvernamentale ţintă . Mai poate desemna un agent infiltrat în structura politică sau militară a a unei naţiuni ţintă, cu obiectivul precis de a avansa la o poziţie cheie, moment în care agentul este “activat” pentru a furniza informaţii importante.

Dintre figurile celebre de cârtiţe care au penetrat serviciile de informaţii ale unor “state ţintă” , tradându-şi propiile servicii de Informaţii sunt prezentate și celor din serviciile de intelligence americane ( CIA şi FBI) si sovietice câtorva sunt nume de notorietate, şi anume: Aidrich Hazen Ames; Robert Hansen, Vladimir l. Vetrov sau cea mai periculoasă cârtiţă din toate timpurile, cum a fost supranumit celebrul Harold Adrian Russel Kim/Tom) Philby .

Această carte de incursiune în lumea complexă si complicată a spionajului –ne oferă un cadru analitic de excepție, pentru înțelegerea unor termeni și acțiuni specifice serviciilor/ agențiilor și „comunității de intelligence, dar și pentru aprecierea unor valori ale intelligence lui , de la origini și până astăzi.

Autorii: primul;coordonatorul lucrării neobositul cercetător dr. Tănase Tiberiu, istoric al intelligence lui, dar și un specialist și pasionat cercetator al domeniului serviciilor de intelligence ;

Primul coautor este Dr. Șerban-Dan , doctorand al SNSPA și absolvent al cursului postuniversitar Managmentul Informațiilor de Securitate la Universitatea Romano – Americană, al doilea coautor Alexandru Neacsu, drd la ASE este expert bancar și pasionat al studiilor de intelligence și al treilea coautor Petru Ștețcu, un profesionist investigator, mediator și jurist cu vechime, precum și un important ofițer al muncii de intelligence, reușesc să descrie, admirabil și cu măiestria unor condeieri consacrați, componentele activității de informații, înșirate pe o perioadă de peste un secol și jumătate.

Tănase, Tiberiu (2022), Incursiune în lumea spionajului – Un  manual despre spionaj, Intelligence Info1:2, 55-58, https://www.intelligenceinfo.org/incursiune-in-lumea-spionajului-un-manual-despre-spionaj/

2 răspunsuri

  1. cartea se poate procuroncordia si Elsam consulting 0753182061

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri