Caută
Close this search box.

Pentagon: Atacurile aeriene ale Turciei în Siria au ameninţat siguranţa personalului american

Pentagonul a declarat miercuri că atacurile aeriene ale Turciei în nordul Siriei au ameninţat siguranţa personalului militar american, iar escaladarea situaţiei a periclitat ani de progres de luptă împotriva militanţilor grupării Stat Islamic, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Pentagonul a declarat miercuri că atacurile aeriene ale Turciei în nordul Siriei au ameninţat siguranţa personalului militar american, iar escaladarea situaţiei a periclitat ani de progres de luptă împotriva militanţilor grupării Stat Islamic, informează Reuters.

Aceste declaraţii reprezintă cea mai puternică condamnare din partea Statelor Unite a operaţiunilor aeriene ale Turciei din ultimele zile împotriva unei miliţii kurde din nordul Siriei.

„Recentele lovituri aeriene din Siria au ameninţat direct siguranţa personalului american care lucrează în Siria cu parteneri locali pentru a învinge ISIS şi a menţine custodia a peste zece mii de deţinuţi ISIS”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forţelor Aeriene Pat Ryder.

Ryder a spus că escaladarea situaţiei ameninţă progresul înregistrat în lupta împotriva militanţilor grupării Stat Islamic din regiune. El a adăugat că SUA recunosc „preocupările legitime de securitate” ale Turciei.

SUA au aproximativ 900 de soldaţi în Siria, în principal în nord-estul ţării, care colaborează cu Forţele Democratice Siriene (SDF) conduse de luptători kurzi din YPG în eforturile de combatere a rămăşiţelor grupării Stat Islamic.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operaţiunile aeriene ale Turciei sunt doar începutul şi că va lansa o operaţiune terestră la momentul potrivit, după aceste atacuri cu caracter de represalii. Ankara a lansat operaţiunile aeriene în weekend, ca răzbunare pentru un atac cu bombă produs la Istanbul în urmă cu o săptămână, care a ucis şase persoane şi pe care l-a pus pe seama YPG. Atacul nu a fost revendicat, iar PKK şi YPG au negat orice implicare.

Turcia a lansat anterior incursiuni militare în Siria împotriva miliţiei kurde YPG, pe care o consideră o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia, SUA şi UE au clasificat PKK drept grupare teroristă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri