Caută
Close this search box.

Transnistria acuză Chișinăul că ”fură” gaze naturale pentru a le exporta în Ucraina

gaze

Regimul separatist de la Tiraspol acuză autoritățile constituționale de la Chișinău că ar „fura” gazul destinat Transnistriei, pentru ca mai apoi să-l vândă Ucrainei, scrie publicația Ziarul Național din Republica Moldova.

Tiraspolul este nemulțumit de faptul că societatea națională „Moldovagaz” va livra în noiembrie pentru raioanele din estul țării doar 69 de milioane de metri cubi de gaze sau 2,3 milioane de metri cubi pe zi, fără a menționa că, de fapt, „Gazprom” a redus unilateral volumele exportate către R Moldova cu 49%.

„Acordarea unui asemenea volum mizer este o sfidare din partea R. Moldova. Conform acordului dintre SA „Moldovagaz” și „Gazprom”, dacă furnizorul rus livrează 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), așa cum se întâmplă astăzi, atunci Transnistria trebuie să obțină 3,9 milioane de metri cubi. Totuși, la Chișinău, din anumite motive, au considerat că e posibil de încălcat această prevedere”, spune purtătorul de cuvânt al regimului de la Tiraspol, care timp de 30 de ani nu a plătit nimic pentru gazele consumate, acumulând astfel datorii de circa nouă miliarde de dolari, subliniază publicația citată.

„Potrivit surselor noastre diplomatice, (este vorba de) ascunderea gazului rusesc primit, în scopul revânzării lui ulterioare pe alte piețe.

În total, potrivit unor surse, „Moldovagaz” ar putea ascunde circa 140 de milioane de metri cubi de gaze. De la 1 noiembrie, din cauza extragerii neautorizate de gaze din Transnistria, aceste volume au crescut. O parte din gazul furat este plasată în depozite de pe teritoriul Ucrainei, dar și în rețeaua gazoductului Ungheni-Iași-Chișinău.

Astăzi, avem toate motivele să credem că „Moldovagaz” vinde acest gaz Ucrainei la prețurile pieței, în ciuda faptului că înțelegerea moldo-rusă interzice direct reexportul către țări terțe”, transmite regimul separatist de la Tiraspol, potrivit ziarului din R Moldova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri