Caută
Close this search box.

18 decembrie – Ziua internaţională a migranţilor (ONU)

Ziua internaţională a migranţilor este marcată de ONU în fiecare an, la 18 decembrie, cu scopul de a înlătura prejudecăţile opiniei publice cu privire la migranţi şi de a muta accentul pe contribuţia acestora la diverse domenii, atât în ţările lor de origine cât şi în ţările de destinaţie, conform site-ului https://www.un.org/.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a instituit Ziua internaţională a migranţilor prin Rezoluţia 55/93 din 4 decembrie 2000. De asemenea, prin Rezoluţia 45/158, la 18 decembrie 1990, a fost adoptată Convenţia internaţională pentru protecţia drepturilor tuturor muncitorilor emigranţi şi a membrilor familiilor acestora, care oferă un cadru complet de protecţie a drepturilor omului pentru lucrătorii migranţi.

Aproximativ 281 de milioane de persoane au fost migranţi internaţionali în 2020, reprezentând 3,6% din populaţia globală, conform Raportului „World Migration Report 2022”, realizat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Creşterea numărului de migranţi internaţionali a fost puternică în ultimele două decenii, ajungând la 281 de milioane de persoane care trăiesc în afara ţării lor de origine în 2020-2022, faţă de 173 de milioane în 2000 şi faţă de 221 de milioane în 2010. De asemenea, raportul mai arată că pandemia de COVID-19 a cauzat perturbări semnificative în zona migraţiei. Motivul principal pentru care oamenii migrează la nivel internaţional este munca, iar lucrătorii migranţi constituie majoritatea migranţilor internaţionali, cei mai mulţi alegând să trăiască în ţări cu venituri mari. Deplasările la nivel mondial sunt la un nivel record, numărul strămutaţilor interni fiind de aproximativ 55 de milioane şi numărul refugiaţilor de peste 26 de milioane, se mai arată în raport, conform site-urilor https://www.un.org/ şi https://worldmigrationreport.iom.int/.

La sfârşitul anului 2021, circa 59 de milioane de persoane au fost strămutate în interior (55 de milioane în 2020), dintre care 53,2 milioane s-au datorat conflictelor şi violenţei, în timp ce 5,9 milioane s-au datorat dezastrelor.

Indiferent de motivele care îi obligă pe oameni să se mute, migranţii şi persoanele strămutate reprezintă unele dintre cele mai vulnerabile şi marginalizate grupuri din societate şi sunt adesea expuse abuzului şi exploatării. Au acces limitat la servicii esenţiale, inclusiv asistenţă medicală, şi se confruntă cu atacuri xenofobe şi stigmatizare. În plus, mulţi lucrători migranţi au adesea locuri de muncă temporare şi neprotejate legal, ceea ce îi expune la un risc mai mare de insecuritate, disponibilizări şi condiţii precare de muncă. De asemenea, din cauza lipsei de căi sigure de migraţie, din 2014, peste 50.000 de migranţi şi-au pierdut viaţa pe rutele de migraţie din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri