Caută
Close this search box.

Crăciun cu spectacole de excepţie la TVR Cultural

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi.

Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

Pe 24 decembrie, de la ora 12.00, reportajul 360°GEO ne poartă în decorul grandios al Munților Pirinei. Acolo îl vom cunoaște pe Brice Delsouiller, un păstor care și-a descoperit pasiunea: skyrunning-ul, alergarea extremă pe munte.

În seara de Ajun, de la ora 22.00, îl așteptăm pe Moș Crăciun cu un interviu-eveniment oferit de actorul Robert Powell. Interpretul lui Iisus în filmul lui Zeffirelli şi al lui Mahler în filmul său biografic a cucerit cu farmecul inconfundabil al naratorului din „Viața pasională a lui Claude Debussy” şi din „Potopul” de Stravinsky.

Spectacolul de balet „Giselle” este cunoscut ca fiind una dintre marile capodopere romantice. În ziua de Crăciun, de la ora 18.25, la TVR Cultural puteți urmări integral spectacolul susținut în cadrul proiectul „Teatru pentru Ucraina”, companie formată din balerini refugiați. „Ukrainian Classical Ballet” s-a văzut pusă în imposibilitatea de a continua programul obișnuit, din cauza schimbărilor survenite în urma declanșării războiului.

La inițiativa promoterului elvețian ColossArt s-a creat proiectul „Teatru pentru Ucraina”, o companie formată din balerini refugiați, pe nucleul „Ukrainian Classical Ballet”, care au început să prezinte spectacole într-un turneu caritabil prin toată Europa. Balerinii au ajuns și în București cu un titlu clasic, „Giselle”, de Adolphe Adam, în coregrafia lui Marius Petipa, după coregrafia lui Jean Coralli și Julles Perrot.

Making-of-ul difuzat TVR Cultural de la ora 18.00 conține imagini de la studii, repetiții, culise și interviuri.

Duminică, 25 decembrie, sunteţi invitaţi să vizionaţi două piese de Teatru TV intrate deja în Arhiva de Aur. „Ce năzuinţe pot avea membrii familiei modeste a unui funcţionar oarecare? Unele dintre cele mai îndrăzneţe, fiindcă, deşi Spirache este un om „compus din familie, slujbă şi cumsecădenie”, rudele sale nu îi seamănă defel. De la ora 16.00, vă invităm la ”Titanic Vals”, o adaptare pentru televiziune a piesei lui Tudor Mușatescu, semnată de regizorul Dinu Cernescu.

De la ora 22.00, este programat spectacolul „Trei generații”, de Lucia Demetrius, o producție a Teatrului Odeon, în regia lui Dinu Cernescu. Adaptarea și regia pentru televiziune: Dominic Dembinski.

„Preluarea și adaptarea pentru televiziune a acestui spectacol am realizat-o cu o plăcere dublă. Povestea a fost adaptată publicului de astăzi de către un maestru al regiei contemporane de teatru și televiziune, astfel încât colaborarea cu autorul original al montării scenice, dl. Dinu Cernescu, a fost în cotele unui limbaj comun, împărtășit.

Apoi serializarea unei povești de dragoste și visuri neîmpărtășite din considerente psihologice ale personajelor bine conturate, dar mai ales din cauza convulsiilor istorice ale secolului XX, m-a dus cu gândul la actualitatea individului supus inexorabilului social-istoric încă de mare, austeră, tragică actualitate”, spune regizorul Dominic Dembinski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri