Caută
Close this search box.

Pedro Castillo, fostul președinte al statului Peru, rămâne în arest 18 luni

pedro castillo

Judecătorii din Peru au decis că fostul președinte Pedro Castillo va fi ținut în detenție preventivă timp de 18 luni, în așteptarea procesului, sub acuzația de rebeliune și conspirație, pentru încercarea sa de a dizolva Congresul și de a guverna prin decrete.

Pe de altă parte, numărul morților, după o săptămână de proteste violente declanșate de eliminarea din prim-planul politicii a lui Castillo, a crescut la cel puțin 15.

Un complet judiciar de la Curtea Supremă a dispus prelungirea perioadei de arest preventiv pentru Castillo, deoarece procurorii continuau o anchetă, cu privire la acuzațiile penale împotriva lui. Decizia nu a atins temeinicia acuzațiilor cu care se confruntă Castillo, dar completul a invocat riscul de fugă al președintelui demis.

Protestatarii s-au adunat în fața închisorii în care a fost reținut, ţinând pancarte, în care îl critică pe noul președinte, Dina Boluarte, prima femeie preşedinte din istoria Peru, și cerând dizolvarea Congresului.

Misiunea Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului din Peru a spus, într-o declarație:

„Ne exprimăm îngrijorarea serioasă cu privire la creșterea violenței în Peru și regretăm profund moartea a 15 persoane”. Acesta a îndemnat aplicarea standardelor ONU, pentru controlul protestelor pașnice, pentru a preveni noi violențe.

Autoritatea locală de sănătate din Ayacucho, în sudul Anzilor din Peru, a confirmat că șapte persoane au fost ucise și 52 au fost rănite în zonă, în timp ce protestatarii s-au ciocnit cu soldații, care au fost filmați pe rețelele de socializare trăgând în direct.

Oficiul Ombudsmanului pentru Drepturile Omului din țară a emis o declarație, prin care cere forțelor armate „încetarea imediată a folosirii armelor de foc și a bombelor cu gaze lacrimogene”.

„Împușcăturile au izbucnit, însoțite de elicoptere, care au început să arunce bombe lacrimogene”, a declarat avocatul poporului Eliana Revolar, la radioul național, cu referire la răspunsul forțelor armate, atunci când protestatarii au invadat aeroportul.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare, de la locul protestelor din Ayacucho, au arătat soldați folosind arme de foc, pe străzile orașului, în timp ce protestatarii aruncau cu pietre și au luat cu asalt aeroportul.

Guvernul regional din Ayacucho a cerut „încetarea imediată a folosirii armelor de foc… împotriva poporului nostru”, într-un comunicat, și a acuzat noul președinte Dina Boluarte și miniștrii apărării și de interne pentru decese.

„Avem nevoie de pace în Ayacucho. Am avut multă durere în anii 80 și 90 și nu putem permite oamenilor noștri să continue să moară”, a declarat Carlos Rua, guvernatorul regiunii, la radioul național.

Regiunea andină a fost epicentrul conflictului brutal al statului cu gruparea rebelă marxistă teroristă Sendero Luminoso. Aproape 70.000 de oameni au fost uciși.

Noul guvern al țării a declarat o stare de urgență de 30 de zile la nivel național, desfășurând armata pe străzi și suspendând dreptul de a se aduna și de a circula liber.

„Trebuie să fim foarte atenți cu emiterea acestui tip de decrete care, în final, vor genera mai multe morți”, a spus Rua, referindu-se la starea de urgență.

Creșterea violenței are loc în a șaptea zi de proteste împotriva lui Boluarte, manifestanții cerând înlocuirea tuturor parlamentarilor și reintegrarea lui Castillo, care a fost forțat să plece după ce a încercat să dizolve Congresul și să guverneze prin decret, în efortul de a evita punerea sub acuzare. acuzații de corupție.

Boluarte s-a chinuit să trimită 16 miniștri în diferite regiuni ale țării în efortul de a deschide dialogul și de a calma demonstrațiile violente care au zguduit țara. A fost dispusă o oprire de noapte pe timp de noapte în 15 din cele 24 de regiuni ale țării.

„Nici violența și nici radicalismul nu vor pune capăt unui guvern legal și legitim”, a spus Boluarte mai devreme, joi. „Nu este loc pentru frică, ci pentru curaj, unitate și speranța unei țări care merită mai mult de la politicienii săi.”

Ea le-a îndemnat parlamentarilor „să ia cele mai bune decizii pentru a scurta termenele limită și a face reformele necesare”, în timp ce s-au întrunit într-o sesiune plenară pentru a dezbate proiectul ei de a anticipa alegerile cu doi ani până în aprilie 2024.

Un nou-născut, care era transportat cu ambulanța la Lima pentru operație, a murit din cauza blocajelor rutiere din sudul capitalei, a declarat directorul spitalului național de copii, Zulema Tomás, pentru radioul național. Un alt copil era în stare gravă din cauza unei răni de glonț primită în timpul protestelor de la Ayacucho.

Șase persoane au murit din cauza accidentelor de circulație și a altor evenimente legate de zeci de blocaje rutiere din toată țara, a raportat Oficiul Avocatului Poporului pentru Drepturile Omului. Peste 200 de civili și 200 de ofițeri de poliție au fost răniți în ultima săptămână de tulburări, a adăugat acesta.

Nori de gaze lacrimogene atârnau peste centrul orașului Lima, în timp ce ciocniri violente au izbucnit între mii de oameni a protestatarilor și a poliției joi seara. Mulți călătoriseră din diferite colțuri ale Peru-ului în capitală pentru a se alătura unui marș împotriva congresului, printre care Berta Chuculla, care a venit din Puno, la granița de sud a Peru-ului cu Bolivia, pentru a-l sprijini pe Castillo.

„A fost înlăturat pe nedrept și nu vom permite acest lucru”, a spus ea pentru Guardian.

Protestele au unit mai multe grupuri, inclusiv sindicate, rezerviști din armată și indigeni amazonieni, sub steagul deplasării parlamentarilor profund nepopulari din camera unicamerală.

„În cele din urmă, nu există cale de mijloc”, a spus Omar Coronel, profesor de sociologie la Universitatea Pontificală Catolică din Peru. „Ceea ce avem este o polarizare între două blocuri de oameni, unii care nu sunt neapărat cu Castillo, dar par ca ar fi… pentru că se opun congresului”.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri