Caută
Close this search box.

Proiectul minier de la Rovina, din Apuseni, blocat de societatea civilă, în Justiție

rovina

Proiectul minier megalomanic de la Rovina, din județul Hunedoara, a fost blocat în Justiție, de societatea civilă.

Acesta este al treilea proiect de exploatare a aurului din Munții Apuseni, care este oprit în urma unor acțiuni judiciare după cele de la Roșia Montană (Alba) și Certej (Hunedoara).

Zona minieră este situată in județul Hunedoara și constă în trei zăcăminte de aur-cupru pe o suprafață de 2,768 ha – Rovina la nord, Colnic în centru și zăcământul Cireșata la sud.

Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul minier Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Proiectul minier Rovina, derulat prin intermediul firmei locale Samax Romania SRL, se află la 5 km de Brad și 25 km depărtare de Deva. Roșia Montană se află la 25 km nord și Certej la 17 km sud-est de perimetrul licenței Rovina.

Proiectul minier Rovina este singura investiție a Euro Sun Mining Inc. (ESM), companie minieră canadiană junior, cu sediul central în Toronto, Ontario și este listată la bursa din Toronto.

Reprezentanții asociației Declic au contestat în justiție avizul de mediu eliberat de APM Hunedoara pentru proiectul Rovina. Decizia definitivă a fost pronunțată pe 8 decembrie 2022, la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

”Admite recursul declarat de recurentă împotriva sentinţei civile nr. 2383 din data de 18.10.2022 pronunţată în dosarul nr. 3989/117/2022 al Tribunalului Cluj pe care o casează în tot în sensul că admite cererea de suspendare formulată de reclamantă şi dispune suspendarea avizului de mediu pt. elaborarea PUZ – zonă industrială pt Dezvoltarea Proiectului Minier Rovina în cadrul ariei de licenţă de exploatare Județul Hunedoara”, se precizează în minuta hotărârii instanței din Cluj-Napoca, citat[ de Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri