Caută
Close this search box.

Surse: Directorul SIE va fi demis

Surse din mediul politic afirmă că directorul serviciului de informații externe, Gabriel Vlase, urmează să fie schimbat, în contextul scandalului Schengen, potrivit site-ului infopolitics.ro.

Ironic ar fi să fie, în fapt, singurul sacrificat în scandalul ratării aderării țării noastre la spațiul Schengen. Vlase conduce SIE din luna iulie a anului 2018. Reamintim că USR a adresat deja ministrului de Interne o solicitare oficială să spună dacă și ce informații a primit de la SIE înaintea consiliului JAI din 8 decembrie.

Intervievat de realizatorul Ionuț Cristache la Evz.play, fostul șef al SIE, generalul (r) Silviu Predoiu a declarat că decizia de neadmitere a României în Schengen putea fi anticipată. Întrebat dacă serviciile secrete și-au făcut datoria în cazul Schengen, Predoiu a răspuns:

Știți cum ne vom da seama dacă serviciile și-au făcut sau nu și-au făcut treaba? Dacă vedem la servicii niște măsuri radicale: demiteri la nivel înalt”.

Comentând în emisiune informația dată pe surse de Inpolitics privind demiterea lui Vase, fostul șef al spionajului a spus că ”O asemenea măsură, dacă se concretizează – că e vorba de un sacrificiu ritualic sau că e vorba de un element susținut de date concrete – ar veni să spună da, într-adevăr, serviciul nu și-a făcut treaba, ar fi un soi de explicație. (Vlase) poate să fie un țap ispășitor, dacă e singurul țap ispășitor e greșit, dar poate fi un sacrificiu ritualic ”la înțelegere”. De regulă, în lumea asta, un șef de serviciu, că e ad-interim sau că e titular, își asumă din start că poate să fie și acarul Păun, țapul ispășitor de serviciu în cazul unui eșec. E o funcție care îți revine la pachet cu alte responsabilități, ”dacă e ceva, e o chestie pe care trebuie să ți-o asumi”. Intră cumva în fișa postului. Se face pentru țară, dacă ajuți în felul ăsta”.

Predoiu a mai opinat, în aceeași emisiune, că ”SRI nu are vreo vină în eșecul Schengen, pentru că nu are competențe în exterior, conform legislației, deci a scăpat de chestiunea asta. SRI s-a achitat de aquisul Schengen, pe zona tehnică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri