Caută
Close this search box.

Talibanii suspendă educaţia pentru femei în Afganistan

Guvernul taliban a suspendat învățământul universitar pentru toate studenții din Afganistan, cel mai recent pas în reprimarea brutală a drepturilor și libertăților femeilor afgane.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afgan al Învățământului Superior a confirmat marți suspendarea pentru CNN. Într-o scrisoare publicată de Ministerul Educației, se spunea că decizia a fost luată într-o ședință de cabinet și că ordinul va intra în vigoare imediat.

Fetelor li s-a interzis să se întoarcă la școlile secundare în martie, după ce talibanii au ordonat să închidă școlile pentru fete la doar câteva ore după ce urmau să se redeschidă în urma închiderilor de luni de zile impuse după preluarea talibanilor în august 2021.

Human Rights Watch a criticat marți interdicția, considerând-o o „decizie rușinoasă care încalcă dreptul la educație pentru femei și fete din Afganistan”.

„Talibanii explică în fiecare zi că nu respectă drepturile fundamentale ale afganilor, în special ale femeilor”, a declarat organul de supraveghere a drepturilor, conform CNN.

După ce au preluat puterea în Afganistan anul trecut, talibanii au încercat să proiecteze o imagine mai moderată pentru a obține sprijin internațional.

Dar, în timp ce a făcut numeroase promisiuni comunității internaționale că va proteja drepturile femeilor și fetelor, talibanii au făcut opusul, reprimându-le în mod sistematic drepturile și libertățile.

Femeile din Afganistan nu mai pot lucra în majoritatea sectoarelor, au nevoie de un tutore de sex masculin pentru călătoriile pe distanțe lungi și au primit ordin să-și acopere fața în public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri