Caută
Close this search box.

Cât pot aduce 100 lei investiți lunar, timp de 24 de ani?

Bursa de valori

Bursa de Valori București (BVB) a publicat recent câteva cifre referitoare la randamentul investițiilor pe care le pot face, la modul practic, mulți dintre români.

Ipoteza de la care pleacă analiza este că se investesc 100 lei, lunar, timp de aproape un sfert de secol, adică în perioada 1998-2022. După cum se poate observa studiul de caz prezentat de BVB pleacă de la o idee simplă, care, din diverse motive, nu este uneori ușor de pus în practică, potrivit RFI.

Cheia acestui model de investiții este ca plasamentele să se facă în mod constant și pe termen lung. Pare simplu, dar, uneori, se întâmplă ca investitorii să nu poată să țină ritmul pe o perioadă atât de lungă de timp, adică 20-25 de ani. Logica investițiilor de sume mici este să fie făcute pe perioade foarte lungi. Dar, unii investitori pot renunța sau pot lua decizia de a cheltui sumele acumulate după o anumită perioadă.

Ideea analizei Bursei de Valori este că s-au investit 100 lei pe lună în perioada 1998-2022. Care sunt randamentele? Ne spune studiul BVB. Astfel, cei care au economisit bani cash, adică au pus 100 lei peste 100 lei în fiecare lună și i-au ținut în casă, au strâns 28.700 lei.

Chiar și în perioadele în care investitorii pot fi dezamăgiți de dobânzile bancare, de comisioanele băncilor sau, din diverse motive, nu au încredere în sistemul financiar, cea mai neinspirată soluție este de departe aceea de a păstra banii cash. Numerarul poate avea o serie de avantaje, dar nu atunci când vine vorba de un model de economisire cu sume mici și pe termen lung.

O a doua variantă luată în calculul analizei BVB este depozitul bancar. Cei care au apelat la această formă de economii au strâns la sfârșitul perioadei 59.668 lei, adică de mai bine de două ori mai mult decât banii adunați în numerar, „la saltea”. Explicația este destul de simplă, depozitele bancare oferă dobânzi depunătorilor și chiar dacă în 24 de ani băncile au traversat tot felul de momente, mai bune sau mai rele, per total, randamentul oferit a fost rezonabil.

Să spunem că depozitele bancare sunt cele mai populare mijloace de economisire, milioane de români aleg acest instrument financiar pentru a-și păstra banii. Desigur, un avantaj al depozitelor bancare este acela că oferă depunătorilor, până la 100.000 euro, o garanție a instituției specializate a sistemului bancar.

Mai departe, indicele Morgan Stanley, format dintr-un portofoliu complex de acțiuni, ar fi adus 121.298 lei. Investiția în indicele Stoxx, care este format din acțiuni de pe piețele europene, aducea la sfârșitul perioadei 81.776 lei, iar mult mai cunoscutul indice S&P 500 oferă o valoare egală cu 158.892 lei.

Trebuie remarcat că prin cei trei indici, americani sau european, s-a intrat pe teritoriul pieței de capital. Numerarul sau depozitele bancare au fost înlocuite cu acțiuni. Prin definiție, acțiunile sunt investiții mai volatile, ceva mai riscante, supuse scăderii în cazul apariției unei crize în economie, dar care, totodată, în momente în care economia crește, oferă randamente semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri