Caută
Close this search box.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă iei zilnic vitamina C? Medic: „Reduce durata simptomelor răcelii 14% la copii”

Vitamina C este esenţială pentru sănătatea organismului pentru că ajută la repararea ţesuturilor şi la menţienea unei sănătăţi optime.

Cele mai convingătoare dovezi până în prezent au fost furnizate de o cercetare din 2013 care a inclus 29 de studii clinice randomizate (au fost folosite grupuri de comparație) cu peste 11.000 de participanți.

S-a descoperit că printre persoanele foarte active (alergători la maraton, schiori, trupe armate ce efectuează exerciții grele în condiții de clima subarctica), care au luat cel puțin 200 mg de vitamina C în fiecare zi, riscul de a raci a scăzut la jumătate. Însă, pentru populația generala administrarea zilnica a vitaminei C nu a redus riscul de a raci.

Mai încurajator este faptul că administrarea zilnica a cel puțin 200 mg de vitamina C se pare că reduce durata simptomelor răcelii în medie cu 8% la adulți și 14% la copii, ceea ce se traduce că 1 zi în minus de boala. “Acest aspect poate fi important pentru unele persoane, de vreme ce răceală comuna determina că anual să se piardă 23 de milioane de zile de la serviciu,” afirma dr. Emilian Bistrian, de la Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, făcând referire la statisticile din SUA.

Ce face Vitamina C în oraganismul omului:

  • Reduce riscul de boli cronice: vitamina C este un antioxidant puternic care întărește sistemul imunitar, protejând astfel organismul de radicalii liberi dăunători. Când radicalii liberi se acumulează, aceștia pot determina ceea ce se numește stress oxidativ, asociat cu inflamația și cu numeroase boli cronice.
  • Contribuie la gestionarea hipertensiunii arteriale: studiile arata că vitamina C poate contribui la scăderea tensiunii arteriale atât în cazul celor care suferă de hipertensiune, cât și în cazul celor care nu se confrunta cu aceasta problema și au o tensiune normala.
    Poate reduce riscul de boli cardiovasculare: numeroși factori cresc riscul de boli cardiovasculare – hipertensiunea arteriala, trigliceridele mari sau nivelul crescut de LDL (colesterol “rău”). Studiile demonstrează că vitamina C poate rduce acești factori de risc, contribuind astfel la reducerea riscului de boala cardiaca.
  • Poate reduce nivelurile de acid uric și preveni atacurile de guta: simptomele gutei se manifesta când exista prea mult acid uric în sânge – acidul uric reprezintă un produs residual al organismului, care, când are niveluri ridicate, se poate cristaliza și depozita în articulații. O serie de cercetări scot la iveala faptul că vitamina C poate reduce cantitatea de acid uric din sânge și, prin urmare, poate proteja organismul de atacurile de guta.
  • Contribuie la prevenirea deficitului de fier: Vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului care este absorbit mai greu de către organism – de exemplu, fierul din surse vegetale.
  • Creşte imunitatea: vitamina C are un rol important în dezvoltarea imunității, contribuind la buna funcționare a globulelor albe, întărind sistemul de apărare al pielii și ajutând rănile se se vindece mai repede.
  • Protejează memoria și gândirea: vitamina C este un antioxidant puternic. Nivelurile scăzute sunt asociate cu probleme de memorie pe măsură ce înaintam în vârstă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri