Caută
Close this search box.

Dezvăluiri: Lucian Bode, grupul de la Cluj şi legătura cu controversatul proiect imobiliar Transilvania Smart City

mai

Într-un articol de presă intitulat “E FAIN SĂ FII ”DOTTORE” ȘI MINISTRU LIBERAL DE INTERNE! Afacerile familiei Bode: legătura neașteptată cu Elena Udrea”, jurnaliştii de la Ziar de Cluj constată că mai toţi partenerii liberalului sunt anchetaţi pentru evaziune fiscală. Iar pentru a închide cercul, primarul Emil Boc pare, mai nou, implicat într-un proiect imobiliar controversat, care porneşte tot de la Elena Udrea.

Un val de critici a apărut în spațiul public după ce s-a aflat că proiectul imobiliar Transilvania Smart City va fi amplasat în apropiere de Pata Rît, iar asociațiile civice l-au găsit responsabil pentru această situație pe Emil Boc și au atras atenția asupra „suspiciunilor de corupție care planează în jurul investitorilor imobiliari”.

Despre Transilvania Smart City se știe că a fost asumat de Elena Udrea în finalul anului 2021, iar partenerul de viață al fostului ministru, Adrian Alexandrov, este reprezentant oficial al proiectului. Patronul Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, care a ispășit în închisoare o condamnare pentru corupție, și-a anunțat recent intrarea în afacere, în cadrul unui consorțiu din care mai fac parte Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Miron Mitrea și Gabriel Oprea.

În ceea ce îl privelte pe Emil Boc, deși neagă că ar avea vreo implicare în proiectul imobiliar, jurnaliștii din presa locală au scris că edilul încearcă să găsească un pretext pentru a crea o cale de acces către investiția imobiliară.

Pretextul găsit ar fi cimitirul Moș Ion Roată din cartierul Someșeni OSĂ care se deschide, ”cel mai probabil”, în această primăvară. Jurnaliștii mai scriu că va va fi extins, pentru că va rămâne singurul loc de înhumări după ce în celelalte cimitire din oraș s-a atins capacitatea maximă. O fi rămas descoperită vreo cale de acces la investiția Transilvania Smart City, deocamdată unica beneficiară a căii de acces la acest cimitir.

Coincidenţă sau nu, şi ministrul Lucian Bode este legat de grupul de la Cluj. Detalii din trecutul controversat al ministrului sunt trecute în revistă recent de cei de la Ziar de Cluj. În interiorul PNL, se știe că Lucian Bode este susținut puternic și a fost promovat constant de liderii PNL din nord-vestul țării, foștii lideri PD-L: Emil Boc, Daniel Buda, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur și Gheorghe Falcă.

Bode a intrat în politică la nivel local, în 2000, iar primele funcții deținute au fost de consilier local al comunei Valcău de Jos și secretar în PD Sălaj. Potrivit CV-ului, până în 2008 a fost secretar general la PD-L apoi a candidat și a fost ales deputat de Sălaj. Tot în 2008 a fost ales președintele organizației PDL-Sălaj.

Între timp Lucian Bode ar fi devenit ”protejatul” influentei familii Stanca, apropiată de Elena Udrea. Oficial, Lucian Bode nu apare ca asociat sau administrator al unei societăți comerciale, spre deosebire de soția lui, Karina, de profesie educator, scrie ziardecluj.ro.

Soţia lui Bode face afaceri cu un fost ofiţer de securitate

În 2007, Karina Bode ar fi intrat în afaceri imobiliare prin intermediul unei firme de construcții numită LMB Construct. Firma a avut activitate doar doi ani, după care, în 2016, a devenit inactivă.

Jurnaliștii de la Ziar de Cluj mai scriu că soția lui Bode a fondat compania alături de Ioan Mocan, fost consilier județean PDL, care ulterior a candidat pentru un post de deputat din partea PP-DD. Și Mocan a avut probleme cu legea, el fiind anchetat, în 2013, tot pentru evaziune fiscală.

Al treilea asociat este, de asemenea, un fost consilier PDL, trecut ulterior la PNL, Gheorghe Lup. Acesta și-a dat demisia din Consiliul Județean în 2016, ”din motive personale”.

Mocan și Lup i-au cedat tot capitalul social Karinei Bode, în 2008, aceasta figurând și în prezent ca unic asociat al companiei.

De asemenea, soția ministrului Lucian Bode a fost asociată cu partenera de afaceri a Elenei Udrea, într-o afacere cu instalații electrice, conform fanatik.ro.

Din datele de la registrul Comerțului rezultă că soția lui Lucian Bode a deținut 32% din societatea Electroprim SRL, cu sediul în municipiul Zalău. Firma a fost dizolvată în anul 2011, după ce asociații au cerut intrarea în insolvență.

Soția ministrului de interne i-a avut ca parteneri de afaceri pe soții Viorel și Elena Viorica Stanca, două personaje cunoscute la nivel local.

Viorel Stanca este un fost căpitan de securitate – contrainformații, ulterior ofițer SRI, ridicat la grad de general în rezervă printr-o decizie semnată de Traian Băsescu, în 2009.

Stanca a fost lider al PDL Zalău și a deținut un adevărat imperiu financiar grație companiei Vidalis, care i-a adus o avere de 20 de milioane de euro și l-a propulsat în Top 300 Capital. În 2010, el a fost cercetat pentru evaziune fiscală. Viorel Stanca a decedat în 2021, după ce fusese diagnosticat cu coronavirus.

Relația dintre Viorel Stanca și Lucian Bode era de notorietate, actualul ministru datorându-și debutul în politică fostului căpitan de securitate. Potrivit presei locale, Bode a fost promovat ca secretar general al PDL Sălaj. După ce Stanca s-a retras de la conducerea partidului, locul lui a fost preluat de Lucian Bode.

Lucian Bode a făcut pasul către politica de la centru profitând de legătura cu Daniel Buda – omul de încredere din Parlament al lui Emil Boc.

Acesta a fost susținut în 2008 în funcția de președinte PDL Sălaj de către Vasile Blaga. Din 2008 când a intrat în Parlament, Bode a fost un apropiat al liderului PDL Cluj Daniel Buda, omul de încredere al lui Emil Boc.

În 2019, Lucian Bode este susținut de aceiași lideri pentru a deveni ministru al Transporturilor în guvernul condus de Ludovic Orban.

Astăzi, Lucian Bode se confruntă cu acuzaţii de plagiat, după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri