Caută
Close this search box.

Gripa, în combinaţie cu virozele, prăpăd în spitale: Peste 102.000 infecţii respiratorii acute, înregistrate săptămâna trecută

Gripa, în forme combinate cu Covid şi alte tipuri de viroze, face prăpăd în România. INSP a publicat raportul săptămânal cu privire la evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe. Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, îndeamnă la prudenţă.

În perioada 2-8 ianuarie 2023, numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.884, comparativ cu 74.567 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (cu 37,9% mai mare) și cu 45.869 cazuri înregistrate în S 01/2022.

În acest an, sezonul gripal a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa 3 săptămâni față de 2015-2019. Au fost raportate 4.629 cazuri de gripă clinică la nivel național în S01”, se arată într-un comunicat.

Răspandirea geografică este extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul București (1.343) și în județele Brașov (3.78), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).

Medicul Adrian Marinescu i-a îndemnat pe oameni să fie prudenți deoarece, după trei ani de pandemie, în spitale ajung oameni cu gripă, viroze și forme de COVID odată cu instalarea sezonului rece.

România, chiar dacă nu are o legătură directă cu China, are același risc. 

Din datele pe care le avem nu rezultă nicicum că acest val din China este agresiv sau că are legătură cu ce s-a întâmplat la începutul pandemiei, ci e discuția despre de un număr mare de infecții care de cele mai multe ori nu înseamnă presiune la nivelul spitalelor (…)

Sigur că dacă în viitorul apropiat lucrurile se vor concretiza și dacă aceste cazuri vor spune mai mult decât înseamnă acum, sigur că și România va lua astfel de măsuri. Sunt de prudență. Nu e vorba de restricții”, a explicat directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri