Caută
Close this search box.

Inventatorul CATALIN HIDEG a creat primul hub de cercetare privata din Romania. Cercetarea medicala, subfinantata de stat-regrupata la privat!

Nu a rămas niciun utilizator de internet care să nu știe basmul despre soții Stanford care dorind să ofere universității Harward ceva în memoria fiului lor decedat în timpul studenției petrecute acolo, au fost refuzați cu o lipsă totală de respect de către decanul Charles Eliot. E una dintre legendele urbane care, deși sunt o ficțiune ușor moralizatoare, sunt mai puternice decât realitatea și uneori generează ele însele realitate.

Iar acest lucru stă cumva și la baza poveștii scrise la SANIMED.

 

În lumea aceasta sunt două tipuri de antreprenori. Unii care se mulțumesc cu ce oportunități le sunt puse la dispoziție și alții care își creează propriile oportunități pentru a ajunge către profit. CATALIN HIDEG este unul dintre cei din a doua categorie și unul dintre cei mai activi în crearea oportunităților.

Crezul său referitor la succesul în domeniul medical este că acesta poate fi atins nu importând ce vor alții să exporte ci producând pe plan local ceea ce au nevoie medicii de aici. Iar dacă au nevoie de același lucru și medici din alte părți ale lumii, cu atât mai bine.

În mod evident, pentru a putea obține acele produse care sunt necesare medicinii moderne, este nevoie de deținerea unor cunoștințe extinse, know-how-ul din limbajul modern. Ceea ce înseamnă cercetare. Iar statul român este legendar de zgârcit cu alocarea banilor către cercetare deși face disproporționat de multe pentru a descuraja cercetarea făcută la nivel privat. Prin urmare, pentru a putea avea o producție competitivă la nivel global, s-a pus problema ”cât costă un patent”.

Acela a fost momentul de geniu al lui CATALIN HIDEG, fondatorul SANIMED, secunda în care a avut viziunea să spună ”atât de puțin costă cercetarea?”

Fiindcă pe termen lung, decizia de a investi strategic în cercetare este generatoare de profituri, de autonomie şi de imagine.

Căci un antreprenor bun își face strategii pe termen lung și foarte lung, nu doar de azi până la următorul ciclu electoral. Iar diferența dintre un antreprenor bun și unul care se poziționează ca leader atât din punct de vedere antreprenorial cât și social este că cel de-al doilea investește masiv în a-și crea azi instrumentele cu care să producă mâine. Aceasta înseamnă viziune și disponibilitate de a investi în cercetare aplicată.

Chiar dacă asta înseamnă uneori să facă ceea ce statul român crede că este treaba lui să facă. Sau mai bine zis, în ciuda atitudinii statului român.

Această decizie este baza coagulării în jurul lui CATALIN HIDEG și a SANIMED a unei echipe pluridisciplinare în care se regăsesc unele dintre cele mai importante minți în domeniul medical, chimiei și fizicii și motivul pentru care SANIMED este unul dintre primele huburi de cercetare medicală privată, cu inițiativă privată din România.

Autor: psiholog. Mira Minca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri