Caută
Close this search box.

ISC îi explică lui Nicușor Dan de ce a fost amendat și unde a greșit în cazul ”PUZ – Primăverii 1”

nicuşor dan

Amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru că nu a emis, în termenul legal de 15 zile, un certificat de urbanism, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – a interpretat în mod personal această sancțiune, trecând peste nerespectarea termenului de emitere a respectivului certificat și insistând asupra locației – construirea unui bloc de 5 etaje pe ”spațiu verde” în Cartierul Primăverii, potrivit Gândul.

Numai că reprezentanții ISC îi explică lui Nicușor Dan că a fost sancționat tocmai pentru nerespectarea termenului de emitere a certificatului de urbanism ”și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism ”pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii”.

Mai mult, ISC transmite că afirmațiile ”repetate” ale lui Nicușor Dan la adresa ISC sunt ”tendențioase” și ”de natură calomnioasă”.

”Aserțiunile, precum și aprecierile referitoare la presupusa încălcare a normelor legale în vigoare aplicabile activității controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor, desfășurate de către Inspectoratul de Stat în Construcții – I.S.C. sunt lipsite de orice temei, nefondate și absolut partizane.

Învederăm că afirmațiile repetate ale domnului Nicușor Dan cu privire la activitatea ISC sunt tendențioase, fiind de natură a atrage consecințe grave în cazul în care sunt emise informații și afirmații eronate, de natură calomnioasă. Acțiunile de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C. se exercită în conformitate cu prevederile legale în vigoare cu incidență în materie, ca de altfel și aplicarea sancțiunilor și dispunerea de măsuri pe care legea le impune contravenienților, persoane fizice sau persoane juridice, după caz.

Sancțiunea aplicată de către Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC primarului general al Municipiului București este pentru săvârșirea contravenției de către acesta privind «neemiterea certificatului de urbanism în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii» și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism «pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii»”, precizează reprezentanții ISC.

Certificatul de urbanism este un act de informare pe care autoritatea publică competentă îl emite menționând scopul emiterii acestuia.

Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții explică, punctual, și întreaga ”filieră” care a dus, într-un final, la sancționarea lui Nicușor Dan.

”Menționăm faptul că dl Nicușor Dan a adresat o solicitare ISC, înregistrată la PMB cu nr. 163050/01.11.2022 și la ISC cu nr. 40064/03.11.2022 pentru verificarea legalității «PUZ str. Primăverii nr. 1», în urma căreia instituția noastră, prin adresa nr. 40390/08.11.2022, a cerut să i se pună la dispoziție documentația de urbanism care a stat la baza aprobării acestuia de către Consiliul General al Municipiului București, necesară pentru efectuarea verificărilor, respectiv PUZ – Zone Construite Protejate.

Ca răspuns la solicitare, Serviciul Arhivă Acte Administrative din cadrul Primăriei Municipiului București, prin adresa nr. 168822/15.11.2022, înregistrată la ISC cu nr. 42292/23.11.2022 ne-a comunicat faptul că «arhiva Primăriei Municipiului București nu deține documentația PUZ – Zone Construite Protejate, regulamentul și avizele», ceea ce a condus la imposibilitatea de a da curs solicitării primarului general privind efectuarea unui control de specialitate la emiterea/avizarea și aprobarea actelor administrative ce au ca obiect imobilele încadrate în Zonele Construite Protejate.

Menționăm faptul că Asociația Art Metropolis ne –a adus la cunoștință, prin adresa înregistrată la ISC cu nr. 42494/24.11.2022, faptul că Serviciul Arhiva Acte Administrative din cadrul Primăriei Municipiului București i-a comunicat același răspuns ca și instituției noastre”, mai transmite ISC.

Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București, prin răspunsul înregistrat la PMB cu nr.110520/26.08.2022, semnat de arhitectul șef, i-a comunicat Asociației pentru Dreptul Urbanismului faptul că ” (…) Serviciul Proiecte Urbane (SPU) din cadrul DGUAT nu deține PUZ – Zone Construite Protejate în municipiul București/PUZ – Spații Publice Urbane și Locuri de Joacă în forma în care au fost aprobate prin HCGMB nr. 279/2000, ci dispune de exemplarul depus de proiectant (n.red. – Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu ” București – CCPEC) la fostul centru de Planificare Urbană și Metropolitană București al CGMB. Așadar, nu există certitudinea că reglementările și regulamentul local de urbanism aprobate prin HCGMB citată mai sus sunt identice cu exemplarul deținut de SPU. De asemenea, nu deținem documente care au stat la baza aprobării acestor documentații!”

Un răspuns

  1. ISC este singura institutie cu atributii de control la care inspectorii trebuie sa ceara permisiunea inspectorilor sefi de sector sau de judet ca sa aplice amenzi, pentru ca au cate un singur carnet de amenzi la un sector sau la un judet, care sta sub cheie la inspectorul sef. Amenzile sunt date numai din incredintarea inspectorilor sefi numiti politic. Sunt cazuri de amenzi aplicate primarilor de alte culori politice N. Dan si Ciucu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri