Caută
Close this search box.

Rusia, ameninţări: Occidentul va regreta trimiterea de tancuri în Ucraina

Rusia, ameninţări: Occidentul va regreta trimiterea de tancuri în Ucraina

Noi ameninţări ale Rusiei, la adresa Occidentului. de data aceasta, e vizată trimiterea de tancuri Ucrainei.

Furnizarea de tancuri de luptă Ucrainei de către ţările occidentale nu va schimba cursul conflictului, iar Occidentul va regreta iluzia pe care şi-o face, că Ucraina ar putea câştiga războiul, a declarat purtătorul de cuvânt al Kievului, Dmitri Peskov.

Acesta spune că relaţia dintre Moscova şi Washington este la cel mai scăzut nivel din istorie, relatează Reuters şi TASS, conform News.ro.

„Am spus în repetate rânduri că astfel de livrări (de armament – n.r.) nu vor schimba nimic în mod fundamental, ci doar vor adăuga probleme pentru Ucraina şi poporul ucrainean”, a comentat Dmitri Peskov în legătură cu discuţiile occidentalilor de la Ramstein.

Întrebat dacă furnizarea de arme din ce în ce mai avansate către Ucraina înseamnă că războiul se intensifică, el a spus:

„Aveţi perfectă dreptate, într-adevăr, se dezvoltă într-o spirală ascendentă. Vedem o implicare tot mai mare, indirectă şi uneori directă, a ţărilor NATO în acest conflict.

Vedem un devotament faţă de iluzia că Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă. Aceasta este o iluzie dramatică, iar Occidentul o va regreta de mai multe ori.

Aşa că lucrurile chiar vor degenera şi vor provoca tensiuni suplimentare, într-o spirală ascendentă”, a punctat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a mai spus că modalitatea de a preveni o nouă escaladare este de a ţine cont de preocupările strategice pe care Rusia le-a exprimat la sfârşitul anului 2021, cu câteva săptămâni înainte de a-şi trimite forţele armate în Ucraina.

Una dintre condiţiile puse atunci de Moscova era ca NATO să se retragă la aliniamentul de dinainte de extinderea alianţei către Europa de Est.

Relaţia Rusiei cu SUA se află la „cel mai scăzut nivel istoric, din păcate”, a mai declarat vineri Kremlinul, Peskov spunând că nu vede „nicio speranţă” de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale „în viitorul previzibil”.

Deşi au existat succese diplomatice ocazionale, inclusiv schimburi de prizonieri, contactele la nivel înalt au fost rare de la începutul războiului din Ucraina.

Discuţiile dintre SUA şi Rusia privind reluarea inspecţiilor în cadrul tratatului de limitare a armelor nucleare New START au fost anulate în ultimul moment, în noiembrie, în timp ce Kremlinul a minimalizat ideea unor discuţii faţă în faţă între Biden şi preşedintele Vladimir Putin.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată personal la Geneva, în iunie 2021.

„Ultimii doi ani au fost, în ciuda speranţelor timide iniţiale legate de Geneva, foarte nefavorabili pentru relaţiile bilaterale”, a declarat Peskov.

Pe de altă parte, Kremlinul a menţinut deschisă posibilitatea unor noi discuţii între şeful spionajului extern al Rusiei, Serghei Narîşkin, şi directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, William Burns, care s-au mai întâlnit şi în noiembrie, la Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri