Caută
Close this search box.

Sur ar putea fi moneda comună argentiniano-braziliană

Sur ar putea fi moneda comună argentiniano-braziliană

Brazilia și Argentina vor anunța săptămâna aceasta că încep pregătirile pentru a conveni asupra unei monede comune, între cele două națiuni.

Această mișcare ar putea crea al doilea bloc monetar ca mărime din lume, după Uniunea Europeană, dacă se ajunge la un acord comun.

În aceste prime negocieri între cele două țări, națiunile s-au concentrat pe crearea unei noi monede, pe care Brazilia sugerează să o numească „Sur” („sud”, în spaniolă), conform Financial Times.

Aceste două mari economii sud-americane vor discuta planul, la un summit de la Buenos Aires, săptămâna aceasta, și vor invita alte națiuni din America Latină să se alăture.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a aterizat deja în Argentina, inaugurând prima sa călătorie.

Un anunț oficial este așteptat în cadrul acestei vizite în țara condusă de Alberto Fernández.

Ministrul argentinian al Economiei, Sergio Massa, a declarat pentru Financial Times că „va exista o decizie de a începe studierea parametrilor necesari pentru o monedă comună, care include totul, de la aspecte fiscale, la dimensiunea economiei, până la rolul băncilor centrale”.

„Ar fi un studiu al mecanismelor de integrare comercială”, a adăugat el. „Nu vreau să creez așteptări false. Este primul pas al unui drum lung, pe care America Latină trebuie să-l parcurgă”.

Ideea este de a stimula comerțul regional și de a reduce dependența de dolarul american. La început, ar rula în paralel cu realul brazilian și cu pesoul argentinian.

Se vor alătura alte țări noii monede?

Deși proiectul va fi stabilit între Argentina și Brazilia, inițiativa ar urma să fie oferită altor națiuni din America Latină. „Argentina și Brazilia invită restul regiunii”, a spus ministrul argentinian Massa.

O uniune monetară care să acopere toată America Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul mondial, estimează FT.

Prin comparație, cea mai mare uniune monetară din lume, euro, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global, măsurat în dolari.

Este posibil ca proiectul să dureze mulți ani ca să se materializeze; Massa a menționat că Uniunea Europeană a avut nevoie de 35 de ani, pentru a crea moneda euro.

Care sunt avantajele unei monede comune?

Părţile bune ale unei noi monede comune sunt cele mai evidente pentru Argentina, unde inflatia anuala se apropie de 100%, pe măsură ce banca centrala imprimă bani, pentru a finanta cheltuielile.

În primii trei ani de mandat ai președintelui Alberto Fernández, suma de bani în circulație publică s-a dublat de patru ori, potrivit datelor băncii centrale, iar bancnota de peso cu cea mai mare valoare nominală valorează mai puțin de 3 dolari, la cursul de schimb paralel utilizat pe scară largă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri