Caută
Close this search box.

Surpriză. China va construi un lot de autostradă în România!

autostradă a0

Prima autostradă construită de China, în România, este o surpriză în sine. CNAIR va trebui să semneze contractul, în ciuda embargoului legal impus Beijingului.

Compania China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) va primi contractul pentru construirea lotului 3 al Autostrăzii de Centură A0.

CNAIR va trebui să semneze contractul cu firma chineză, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins pe 10 ianuarie contestația depusă de firma turcească Ictaş.

În aprilie 2021, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență, prin care este interzis accesul companiilor din China la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură din România.

Embargoul legal e valabil însă doar pentru licitațiile ulterioare momentului aprilie 2021, cele anterioare nefiind afectate.

Or, procedura pentru proiectarea și construirea Lotului 3 al Autostrăzii A0 București Nord a fost lansată în iunie 2019, iar tronsonul de 8,5 kilometri din nord-estul Bucureștiului, dintre Afumați și Cernica, a fost intens disputat între turcii de la Ictaş și CCECC, compania chineză de stat.

Inițial, contractul de 400 de milioane de lei a fost atribuit turcilor. Chinezii au contestat atribuirea și au primit în cele din urmă contractul, în noiembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri